Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šaroch mohl stejně dobře poslat Babiše k soudu. Žalobci by ale měli zastavovat stíhání častěji, říká advokát

Advokát a viceprezident Unie obhájců Lukáš Trojan (vpravo). Na fotografii z července 2013 s někdejším poslancem ODS Markem Šnajdrem, kterého zastupoval v kauze tzv. poslaneckých trafik. Foto: ČTK
Advokát a viceprezident Unie obhájců Lukáš Trojan (vpravo). Na fotografii z července 2013 s někdejším poslancem ODS Markem Šnajdrem, kterého zastupoval v kauze tzv. poslaneckých trafik. Foto: ČTK

Usnesení o zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo bylo zákonné, státní zástupce ale mohl na základě týchž důkazů stejně dobře rozhodnout, že podá obžalobu, pochybnosti v kauze jsou. V rozhovoru pro Deník N to říká advokát Lukáš Trojan, viceprezident Unie obhájců. Podle něj by státní zástupci měli zastavovat trestní stíhání častěji, ne pouze výjimečně.

Postupoval podle vás státní zástupce Jaroslav Šaroch standardně?

Postupoval zákonně. To znamená, že činil úkon v rámci svého zákonného oprávnění. Já mohu říct, že bych byl rád, kdyby státní zástupce měli odvahu a tendenci využívat tento institut a zákonný postup častěji, než se doposud děje. Jak vyplynulo ze statistiky, jsou to skutečně pouze výjimečné případy, kdy státní zástupce využije svého oprávnění a trestní stíhání zastaví ještě v přípravném řízení.

Vzbuzuje nějaké podezření, že byl takto výjimečný prostředek použit právě v případě premiéra?

To si netroufnu hodnotit, ale neřekl bych, že je to výjimečný prostředek. Je to prostředek, který je v zákoně. A je to regulérní prostředek procesního postupu. Ale je výjimečně používán státními zástupci, což je podle mého názoru jednoznačně chyba. Je to odraz společenského vývoje. Vnímám, že se státní zástupci cítí obzvlášť v exponovaných kauzách pod tlakem pravděpodobně svých nadřízených – tady bych si tu spekulaci dovolil – a prostě se bojí takovýmto způsobem kauzy končit.

Je podle vás Šarochova argumentace logická, nebo vás v ní něco zarazilo?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější