Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česká republika jako demokratický a právní stát je ve vážném ohrožení

Prezident Miloš Zeman při jmenování Andreje Babiše podruhé předsedou vlády. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman při jmenování Andreje Babiše podruhé předsedou vlády. Foto: ČTK

Komentář: Nepsaná pravidla, která drží pohromadě složitý mechanismus demokratického a právního státu, se v České republice nebezpečně a vážně vychýlila.

Prezident Miloš Zeman oznámil, že je připraven udělit premiéru Babišovi abolici a zbavit ho tak definitivně trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. A to v případě, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepotvrdí rozhodnutí svých pražských kolegů a vrátí případ znovu do hry, respektive před soud.

Přeloženo: prezident nenechá orgány státu k tomu povolané, aby dokončily svou práci a rozhodly o případné trestní odpovědnosti premiéra, a rozhodne o ní sám.

Připomeňme si, že s hlavou státu se v ústavní konstrukci České republiky počítá jako s institucí, která hlídá dodržování pravidel. Hraje důležitou roli ve vyvažování tří základních mocí: výkonné, zákonodárné a soudní, i uvnitř samotné exekutivy.

Už samotný fakt, že premiér stojí v čele vlády, která může kdykoliv odvolat nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, vytváří nemístný tlak na instituce a osoby, které rozhodují o jeho dalším osudu. Teď kdy dal prezident nekompromisně najevo, že na rozhodnutí šéfa žalobců de facto nezáleží, padla důležitá ochrana bránící zasahování do nezávislosti orgánů činných v trestním řízení a justice.

Dva muži na nejvyšších ústavních postech se zjevně pokouší

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější