Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když se do Čapího hnízda bude ještě vrtat, dám Babišovi milost, oznámil Zeman

Prezident Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem. Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman oznámil, že je připravený využít svého práva zastavit stíhání v případě, že by se nejvyšší státní zástupce rozhodl premiéra Andreje Babiše poslat před soud. Babišovo stíhání minulý týden zastavilo Městské státní zastupitelství v Praze, šéf žalobců ale ještě rozhodnutí přezkoumá.

„Já respektuju rozhodnutí jak pana Erazíma (šéf Městského státního zastupitelství v Praze, pozn. red.), tak předtím pana (žalobce) Šarocha, a myslím si, že když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice, to znamená rovněž zastavení trestního stíhání,“ prohlásil Zeman v televizi Barrandov.

„A i kdybych o té abolici váhal před rozhodnutím obou státních zástupců, protože bych to pokládal za poněkud svévolné, pak, pokud by to bylo nutné – a já věřím, že to nutné nebude -, bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ doplnil prezident.

„Teď už bych to považoval za politické stíhání. Tito dva zástupci, a zejména pan Šaroch, odvedli dobrou práci a já si jejich práce vážím,“ dodal.

Ústava dává prezidentovi mimo jiné i právo zastavit trestní stíhání. Abolice je forma prezidentské milosti a vyžaduje, aby ji spolupodepsal premiér, případně jím pověřený člen vlády. V tomto případě by tedy mohl Babiš podepsat milost sám sobě.

Babiš zatím na otázky Deníku N neodpověděl, pro Blesk.cz však napsal, že je přesvědčený o tom, že jeho spolupodpis pod abolicí nebude potřeba. „Dva státní zástupci řekli, že se žádný trestný čin nestal. Takže jsem přesvědčený, že to nebude potřeba,“ reagoval Babiš na dotaz, zda by k abolici připojil svůj podpis. Na dotaz Práva, zda by abolici přijal a podepsal ji, rovněž uvedl: „To určitě nebude třeba, žádný trestný čin se nestal.“

Zemanovo prohlášení už odsoudil šéf opoziční ODS Petr Fiala. „Je to drsný vzkaz, tvrdý úder mocenského dua Zeman–Babiš všem, kteří důvěřují principům spravedlnosti a rovnosti před zákonem. Abych se ale přiznal, možnost abolice mě nepřekvapuje. Andrej Babiš je oddaným služebníkem pana prezidenta. Je třeba dobře sledovat, jaké protislužby za to Hrad od premiéra dostane,“ napsal na Twitteru.

„Od prezidenta jde o naprosté pohrdání právem a institutem milosti. Předchozí prezidenti vždy rozhodovali o milostech na základě posouzení právníků a ministerstva spravedlnosti. Miloš Zeman, bez znalosti spisu, už dnes ale evidentně ví, že je Babiš nevinný,“ sdělil šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Předseda STAN Vít Rakušan považuje vyhrožování abolicí za nemístný nátlak na nejvyššího státního zástupce a vzkaz lidem, že stále existují vyvolení, na které spravedlnost nedosáhne. „Všichni jsme si rovni. Někteří ale rovnější,“ konstatoval.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný upozornil na to, že prezidentovo případné rozhodnutí o zastavení Babišova stíhání by vyžadovalo spolupodpis předsedy vlády. „Andrej Babiš by tak rozhodoval o svém vlastním stíhání. Kdo z vás to má?“ napsal na Twitteru.

Místopředseda pirátů Jakub Michálek považuje Zemanovo rozhodnutí za „přiznání k mafiánskému chování“, které lidem otevře oči. Podle něj je případná abolice hanbou a degradací justice, za kterou by se měl prezident stydět.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější