Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jaké štěstí zítřek přinese? Budu muset ještě pracovat? Berlín otevřel muzeum budoucnosti

Jakou budoucnost zítřek přinese? Budu muset v budoucnosti pracovat? Otázky, které klade Futurium, muzeum budoucnosti v Berlíně. Foto Pavel Polák, Deník N
Jakou budoucnost zítřek přinese? Budu muset v budoucnosti pracovat? Otázky, které klade Futurium, muzeum budoucnosti v Berlíně. Foto Pavel Polák, Deník N

V centru Berlína na břehu Sprévy je čerstvě otevřené Futurium – dům budoucností. Podle jeho ředitele Stefana Brandta totiž neexistuje jen jedna budoucnost, ale vždy několik. Lidé se prý stali natolik zásadními hybateli, že spoluutvářejí budoucnost planety. Právě proto by se měli lidé podle Brandta mnohem více do budoucnosti dívat. „Na nás záleží, v jaké budoucnosti budeme žít,“ řekl Deníku N. „My chceme, aby se lidé nad budoucností zamysleli.“ Futurium vystavuje, co ještě nebylo a není, ale může se stát.

Futurium je zvenčí pokryto tmavými skly, před budovou se na několikametrovém lehce nakloněném stožáru v nepravidelných intervalech těkavě rozkmitává železný disk.

Futurium, muzeum budoucnosti v Berlíně. Foto: Pavel Polák, Deník N

„Ta socha má vyvolávat napětí mezi člověkem a technikou. Má člověka znejišťovat, aby se slepě nespoléhal pouze na techniku,“ říká vedoucí expozice Futuria Gabriele Zipfová, která muzeum rozdělila do tří oblastí – člověk, příroda a technika.

Všechny tři oblasti mají návštěvníky v první řadě provokovat otázkami. V expozici věnované člověku se na černých pruzích objevují zářivě bílé nápisy:

Jak bude vypadat budoucí štěstí?

Nebo: Budu muset v budoucnu ještě pracovat?

Jak velký je můj

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německo

Kultura, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější