Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„S pozváním na rande musí souhlasit oba.“ Petříček chce problémy s Čínou řešit s ministrem, na odpověď čeká

Ministr zahraničí Tomáš Petříček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr zahraničí Tomáš Petříček. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) přiznává, že nevěděl, že prezident Miloš Zeman v Srbsku navrhne, aby Česko zrušilo uznání Kosova. V rozhovoru pro Deník N mluví i o vztahu k Číně, k níž podle něj musíme přistupovat realisticky, bez romantických představ. Dalajlámu by jako ministr nepřijal.

Pokud se podíváme na českou zahraniční politiku, někdy to vypadá, jako by si ji pro sebe „kradli“ pan prezident a premiér. Nemáte někdy pocit, že vás opomíjejí? Necítíte se trochu jako páté kolo u vozu, které jen diplomaticky uhlazuje jejich prohlášení?

Každý politik chce hovořit k voličům, a tak mluví často pro domácí potřebu. V tomto se nám daří se od pracovní úrovně až po tu politickou  koordinovat. Schůzky ústavních činitelů probíhají pravidelně a v oblastech, kde se neshodujeme, nacházíme nějakou kontinuitu zahraniční politiky. Stát naší velikosti musí být pro partnery čitelný.

Vy jste věděl, co pan prezident připravuje za prohlášení ke Kosovu?

Pan prezident se se svými názory na Kosovo netají a je konzistentní…

Vy jste věděli, co chce v Srbsku udělat, že chce řešit možné oduznání Kosova?

Nevěděl jsem, že by měl takovéto konkrétní kroky udělat. Je potřeba se ale také podívat, že řekl, že to není v jeho pravomoci. Řekl, že jen vláda může takové kroky udělat. Musím zdůraznit, že můj postoj se v této záležitosti nemění. Chci, abychom byli čitelní a zajistili kontinuitu zahraniční politiky. Můžeme mít různé názory na to, co se stalo v minulosti, ale vláda by neměla dělat žádné veletoče. Ty nikdy ani v minulosti nepřinesly nic dobrého.

Pan premiér ale po schůzce s panem prezidentem řekl, že téma chce řešit. Máte schůzku, kdy se tím budete zabývat?

Schůzka (ústavních činitelů) je plánovaná na říjen. Hovořili jsme o tom, že bychom chtěli obecně prodiskutovat problém zemí západního Balkánu, zejména naši dlouhodobou prioritu, a to je jejich integrace do EU. Česká republika v tomto patří mezi silnější advokáty rychlejšího přibližování regionu k EU. Je to v zájmu naší bezpečnosti a stability regionu. Členství v EU by řadu problémů vyřešilo.

Když už mluvíte o EU, neřítíme se sekáním rozpočtu na předsednictví do problémů?

Naším cílem by mělo být mít ambiciózní předsednictví.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější