Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Krejčíř, Kožený, Rittig, Novák… kauza Čapí hnízdo je jen další karikaturou právního státu

Jaký má běžný občan důvod, aby věřil justici? Foto: Fotolia
Jaký má běžný občan důvod, aby věřil justici? Foto: Fotolia

Komentář Jiřího Pehe: Poté, co státní zástupci zastavili trestní stíhání premiéra Andreje Babiše, několika členů jeho rodiny i spolupracovníků v kauze Čapí hnízdo, nechali se někteří politici a komentátoři slyšet, že rozhodnutí je nutné respektovat, protože žijeme v právním státě. Jenže…

Má-li být ale jakákoliv země považována za právní stát, je třeba, aby plnila některá kritéria. Jedním z nich je, že před zákonem jsou si všichni rovni bez ohledu na svůj majetkový nebo mocenský status. Tento předpoklad se nedaří naplňovat vždy ani v těch nejvyspělejších demokraciích už proto, že ti nejbohatší a nejmocnější mají v lepším případě k dispozici nejlepší obhájce, v horším případě mohou různými způsoby zákulisně ovlivňovat, či dokonce zastrašovat orgány činné v trestním řízení či soudy. I proto si některé státy, jako třeba sousední Slovensko, zřizují pro vyšetřování a případné soudní projednání některých typů zločinů speciální, anonymitou kryté instituce.

Český premiér Andrej Babiš je coby druhý nejbohatší člověk v České republice mocný nejen ekonomicky, ale coby premiér i politicky. Už proto bylo od okamžiku, kdy začalo trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo, jasné, že budou orgány činné v trestním řízení takříkajíc tančit na tenkém ledě. Zaprvé budou samy neustále čelit podezření, zda snad nejednají na politickou objednávku. Zadruhé mocný politik a podnikatel v jedné osobě bude dozajista mít mnohem více možností, jak se bránit, popřípadě vyšetřovatele a stání zástupce zastrašit či zdiskreditovat, než jakýkoliv jiný občan.

Během čtyřletého vyšetřování kauzy jsme byli svědky obojího. Premiér i jeho příznivci opakovaně poukazovali na to, že vyšetřování možného zneužití evropských dotací v případě Čapího hnízda se rozjelo kvůli Babišovu vstupu do politiky, sám premiér se dokonce nezdráhal tvrdit, že si lze u nás trestní stíhání „objednat“. Poté, co se pražský státní zástupce Martin Erazím ztotožnil se změnou právního názoru svého podřízeného, Jaroslava Šarocha, který stíhání zastavil, ale tentýž premiér konstatoval, že u nás existuje právní stát, a je tedy třeba rozhodnutí žalobců respektovat.

Pokud jde o možnosti bránit se obvinění, běžný občan obviněný z trestného činu by si samozřejmě mohl nechat jen zdát o špičkových právních a PR týmech, které pro druhého nejbohatšího Čecha pracovaly, stejně jako o možnostech nejrůznějšími způsoby, třeba jen v náznacích, dávat policejním vyšetřovatelům i žalobcům najevo, že to s nimi nemusí dopadnout dobře, pokud by premiéra poslali k soudu. Během vyšetřování případu se tak udály výměny v některých významných policejních postech, což ovšem nemělo prý nic společného se samotným vyšetřováním.

Například policejní vyšetřovatel Pavel Nevtípil se ocitl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější