Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šarochův šéf: K obvinění stačila vyšší míra pravděpodobnosti, ta ale byla vyvrácena. Tlak na nás vyvíjela jen média

Šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím. Foto: Kateřina Šulová, ČTK
Šéf Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím. Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš a další obvinění jednali vědomě účelově, když žádali o dotaci na výstavbu farmy Čapí hnízdo, nejednalo se ale o trestný čin. S tímto rozhodnutím státního zástupce Jaroslava Šarocha se ztotožnil i jeho nadřízený Martin Erazím. V písemných odpovědích pro Deník N vysvětluje, proč na závěry svého podřízeného kývl.

Erazím souhlasí s tím, že se Babišovi a ostatním nepodařilo prokázat, že úřady uvedli v omyl.

„Tento omyl měl spočívat v tvrzení, že žadatel je malým nebo středním podnikem. Provedeným dokazováním se však nepodařilo prokázat, že by toto tvrzení bylo nepravdivé. Naopak poskytovatelům dotace byl poskytnut dostatek informací k charakteru podnikání žadatele,“ napsal Erazím.

Podle Erazíma navíc vyšetřovatelé i žalobce od začátku řešili, co to vlastně malý a střední podnik je. Na začátku vyšetřování se prý na tuto definici dívali jinak. „Názor na řešení tohoto pojmu se vyvíjel společně s objasňováním věci a vývojem přesvědčivosti některých důkazů. Ne všechny skutečnosti rozhodné pro podání obžaloby nebo zastavení trestního stíhání jsou a musí být známy na začátku vyšetřování,“ tvrdí Erazím.

Vedoucí státní zástupce podotkl, že na začátku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější