Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Řešením chaosu ve Španělsku mají být čtvrté volby za čtyři roky. Ani ty však nemusejí pomoct

Volební plakát levicového premiéra Pedra Sáncheze. Foto: Eloy Alonso, Reuters
Volební plakát levicového premiéra Pedra Sáncheze. Foto: Eloy Alonso, Reuters

Španělský král Felipe VI. rozpustil parlament, protože podle něj momentálně není žádný kandidát, který by v něm dokázal uspět v hlasování o důvěře. Ani pět měsíců nestačilo španělským politikům na to, aby se dohodli, jak bude vypadat nová vláda. Socialisté, kteří vyhráli dubnové volby, z toho viní všechny ostatní strany, ty zas vyčítají premiérovi Pedru Sánchezovi, že mu jde pouze o moc.

Ve Španělsku začíná kampaň před předčasnými volbami, které budou 10. listopadu.

Pro Španěly to budou čtvrté parlamentní volby za čtyři roky. Sánchez si od nich slibuje silnější mandát, ale opozice ho varuje, že si zahrává s ohněm. Ani další volby totiž nemusí vyřešit patovou situaci a chaos, které ve španělské politice trvají prakticky od prosince 2015.

Kdo za to může?

„Udělal jsem vše pro to, aby se to podařilo, ale oni (ostatní strany, pozn. red.) mi to znemožnili,“ řekl v reakci na předčasné volby premiér Pedro Sánchez. Lídr socialistů (PSOE) od dubna dvakrát prohrál hlasování o důvěře.

PSOE má v parlamentu jen 123 z 350 poslanců a Sánchez chtěl vládnout menšinově. Proto potřeboval podporu jiných stran.

Krajně levicové straně Unidas podemos vyčítá, že nepodpořila levicovou a progresivní vládu. Pravicové opozici zas to, že nebyli ochotni zdržet se hlasování v zájmu toho, aby ve Španělsku nebyly další volby.

„Věřím, že 10. listopadu mi Španělé dají jednoznačnější většinu, abyste vy nemohli blokovat vytvoření vlády,“ řekl Sánchez ve středu v parlamentu lídrům zbývajících stran.

Pablo Casado, předseda Lidové strany (PP), která je druhou největší silou v parlamentu, mu však vzkázal, že „kdo není schopen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější