Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PŘEHLEDNĚ: Krym, Švýcarsko a schizofrenie. Jak se vyznat v kauze kolem Babišova syna

Premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Dění kolem premiéra Andreje Babiše, údajného únosu jeho staršího syna a kauzy Čapí hnízdo bobtná. Hlavní body kauzy, která se již pomalu stává nepřehlednou, rozplétáme v následujícím textu.

Byl syn předsedy české vlády unesen?

O únosu hovořil Babiš junior v reportáži Seznam Zpráv. „Já jsem to nazval ‚únos‘ v e-mailu policii,“ řekl doslova. Ani po dvou dnech od odvysílání to ale stále není jasné.

Petr Protopopov, se kterým Babiš junior na Ukrajinu údajně vycestoval, v rozhovoru pro deník Právo odmítl, že by muže unesl. Synovi českého premiéra dělal podle svých slov pouze asistenta. „Nikdy jsem ho nenutil proti jeho vůli, nikdy jsem mu nic špatného neudělal,“ prohlásil.

Že by se jednalo o únos, popřel na středeční tiskové konferenci i premiér Babiš. „Je to sprostá lež. Můj syn nikdy nebyl unesen, je to bohužel nemocný člověk,“ prohlásil Babiš.

Únosem, respektive údajným zmizením, se zabývala i policie, případ nakonec odložila. Podle serveru Neovlivní.cz detektivům stačilo, že právníci Babišovy rodiny zaslali fotografii, na které je zachycen Babiš mladší spolu se svou matkou a aktuálním výtiskem novin. Tento postup policie prokazuje i dokument, který na základě zákona o svobodném přístupu k informacím získal server iRozhlas.cz.

Byl Babiš mladší odvezen na Krym?

S informací, že Babišův syn byl na ukrajinském Krymu, přišli původně reportéři Seznamu. Ti přinesli vyjádření Babiše juniora. „Nebyl nápad táty mě vzít do Krymu, to byl nápad jeho (Protopopova – pozn. redakce). Zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel. Kvůli stíhání Čapího hnízda,“ řekl Babiš mladší v reportáži. Ve stejný moment ale jeho matka dodala: „(Můj syn – pozn. redakce) byl tehdy ve velmi špatném zdravotním stavu. Možná to myslel dobře.“

Protopopov v Právu dnes potvrdil, že byl se synem předsedy vlády na Krymu. Na jaře 2016 s Babišem juniorem podle svých slov navštívil ruský Kaliningrad. V září 2017, jak uvedl Protopopov, získali měsíční ruská víza a odcestovali do Moskvy. Zde, jak uvádí Rus, pobyli pár dní a následně cestovali na Krym. Zde podle něj pobývali na Jaltě.

Cesty Babiše juniora podle Protopopova

Jaro 2016: Dovolená v Kaliningradu

Září 2017: Pár dní v Moskvě a cesta na Krym (měsíční vízum)

Listopad 2017: Tříměsíční vízum. Cesta na Krym a následně do Krivého Rogu

Babiš junior si měl podle slov tehdejšího zaměstnance Agrofertu Protopopova najít během svého druhého pobytu na Krymu přítelkyni. Tu mu podle svých slov sám představil. Babiš mladší za ní chtěl odcestovat do ukrajinského města Krivoj Rog, kam jej jeho údajný opatrovník podle svých slov zavezl.

Právě během poslední cesty Babišův syn poslal policii e-mail s tím, že „ho kdosi drží na Ukrajině proti jeho vůli a chce po něm, aby dělal věci, které dělat nechce“. O tom informoval v květnu server Neovlivní.cz. Protopopov se v dnešním rozhovoru brání, že o žádný únos nešlo a že v té době byl v Praze.

„Zkraje roku mi volá do Prahy advokát a ptá se mě, kde je Andy. Tak mu říkám, že na Ukrajině s tou holkou, a ptám se, co se děje. Prý páni z Bartolomějské chtějí prý něco vysvětlovat. Tak jsem šel na výslech, který opravdu nebyl vůbec příjemný, protože Andy ve své špatné chvilce napsal do Kriminalistického ústavu e-mail, že jsem ho na Ukrajinu unesl. Takže zatímco já jsem seděl v Bartolomějské na výslechu, on byl v Krivém Rogu se svou přítelkyní.“

Mohli se na Krym dostat legálně? Co to znamená pro Česko?

Petr Protopopov tvrdí, že na Krym cestoval s Babišovým synem dvakrát. V září 2017 a pak také v listopadu stejného roku. Upřesňuje, že cestovali z Vídně přes Moskvu na platná ruská víza. Ministerstvo zahraničí ovšem v souvislosti s ukrajinským Krymem uvádí, že taková cesta není možná, respektive že je nelegální.

„Vstup a opuštění dočasně okupovaného území Autonomní republiky Krym z území Ruské federace, včetně použití letecké a námořní dopravy, jsou zakázány.“

S ruskou i ukrajinskou stranou plánuje cestu premiérova syna prodiskutovat český ministr zahraničí. „Česká republika anexi Krymu neschvaluje, neuznává a nepodporuje, což je oficiální stanovisko české vlády,“ vyjádřil se pro Deník N ministr zahraničí Petříček. Premiér Andrej Babiš odpoledne uvedl, že jeho syn nikdy neměl české občanství.

Jak je na tom Andrej Babiš mladší zdravotně?

Lékařka Dita Protopopová napsala zprávu, podle níž mělo být stíhání Babiše mladšího v kauze Čapí hnízdo zastaveno ze zdravotních důvodů. Policie však

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější