Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Schizofrenie naruší vztah člověka k realitě, ale může být i jako cukrovka, říká psychiatr

Ilustrační foto. Foto: Pixabay
Ilustrační foto. Foto: Pixabay

Můj syn má schizofrenii, říká poslední dva dny v médiích premiér i s detaily údajného onemocnění svého syna. Co schizofrenie vlastně je a co může nynější debata o ní znamenat pro pacienty v Česku, vysvětluje v rozhovoru profesor psychiatrie Pavel Mohr, primář kliniky z Národního ústavu duševního zdraví.

O schizofrenii se hodně mluví a často se termínem označuje celá řada psychických potíží. Co to vlastně je?

Schizofrenie je závažné duševní onemocnění, které patří do skupiny takzvaných psychotických poruch. Je to jeden z nejtypičtějších představitelů těchto onemocnění. Nemoc je charakterizovaná závažným narušením vztahu k realitě. Člověk může dezinterpretovat věci, které se dějí v jeho okolí, nebo může trpět různými typy bludů – to je nevyvratitelné přesvědčení, které je nepravdivé. Nebo může mít halucinace – falešné vjemy, které také nejsou reálné.

Je nějaká skupina lidí, ve které se schizofrenie vyskytuje nejčastěji?

Mezi muži a ženami je to zhruba 50 na 50. Postihuje asi jedno procento populace a výskyt je stabilní napříč různými kulturami. Typicky začíná buďto v období dospívání, nebo časné mladé dospělosti. Onemocnění je dlouhodobé a ve většině případů také celoživotní.

Je to dědičné onemocnění?

Určitě je zvýšené riziko dědičnosti, ale geny nevysvětlí všechno. Zhruba 50 % se dá vysvětlit dědičností, ale v dalších případech hrají při vzniku roli jiné negativní vlivy.

Příčina vzniku schizofrenie ještě není úplně známá, předpokládá se ale, že je to něco, čemu se říká neurovývojové onemocnění. To znamená, že někdy v období kritického vývoje, před narozením, nebo v období porodu může dojít k narušení, které se pak později v průběhu života může projevit jako psychóza. K začátku můžou přispět také rizikové faktory, jako je třeba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější