Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stalin má genia loci, ale špatnou statiku. Praha hledá, kam s muzeem totality, které má být jako v Budapešti

Inspirace pro Muzeum paměti 20. století. Dům teroru v Budapešti. Foto: Repro MHMP
Inspirace pro Muzeum paměti 20. století. Dům teroru v Budapešti. Foto: Repro MHMP

Pražské zastupitelstvo ve čtvrtek projedná vybudování muzea, které by připomínalo totalitní režimy. Koalice nepochybuje, že návrh projde. Za myšlenkou stojí i opoziční ODS a ANO. Otázkou zůstává, kde bude nový ústav umístěn a kdo bude jeho ředitelem. Vše má být vyřešeno do poloviny příštího roku.

Vybudování muzea bylo jedním z hlavních cílů současné pražské koalice Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě. Minulý týden se na vzniku nového ústavu s názvem Muzeum paměti 20. století shodla pražská rada, ve čtvrtek má návrh schválit zastupitelstvo.

Pražská radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu), která má celé téma na starosti, věří tomu, že návrh na vytvoření muzea, ustanovení jeho správní rady a prvotní vklad 10 milionů hladce projde. „Koalice to na radě schválila jednomyslně i opozice projektu vyjádřila podporu, takže to reálně všichni podporují,“ říká.

Její slova potvrdila v předchozím prohlášení ODS a teď i hnutí ANO. „Jsme konstruktivní opozice, nehlasujeme vždy proti a tento projekt od začátku podporujeme,“ uvedl zastupitel za ANO Patrik Nacher. Zároveň si posteskl, že projekt mohl vzniknout mnohem dříve, kdyby se koalice nehádala o to, pod koho bude projekt spadat.

Dům teroru v Budapešti, jedna z inspirací pro Muzeum paměti 20. století. Foto: Repro MHMP

I když je Hana Třeštíková (Praha sobě) radní pro kulturu a logicky by měl projekt spadat pod ni, Kordová Marvanová za tento projekt řadu let bojuje. „Spadá to pode mě, protože jsme s tím přišli jako klub a bylo to od začátku naše téma. Obdobně pod pana Zábranského spadá agenda bydlení, a já přitom řeším Airbnb,“ vysvětluje Marvanová s odkazem na radního Adama Zábranského (Piráti).

Muzeum má být multimediální, audiovizuální, s trojrozměrnými předměty. Shodnou se na tom členové správní rady a stojí to i v zakládací listině ústavu. Za vzor si Praha vzala podobné zahraniční instituce, jako například Muzeum varšavského povstání, Dům teroru v Budapešti, Muzeum historie holokaustu v Jeruzalémě a řadu dalších. Celé muzeum by pak mělo být podle Marvanové hotové do konce volebního období koalice, tedy do tří let.

Klidná Letná?

Že muzeum vznikne, je už celkem jisté. Neví se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější