Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Praha pod pirátskou vlajkou. Co dokázala koalice vedená primátorem Hřibem

Jan Čižinský (Praha sobě), Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu) po podpisu koaliční smlouvy. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Jan Čižinský (Praha sobě), Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu) po podpisu koaliční smlouvy. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Koalice Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě pro mnohé představovala šanci, že se metropole změní k lepšímu. Deník N zjišťoval, jak koalice po necelém prvním roce vládnutí funguje a jak se jí daří naplňovat své sliby. A výsledek? Zásadní problémy se velmi pravděpodobně nestihnou do konce volebního období vyřešit.

Vedení Prahy se koncem září pochválilo za to, že splnilo všechny cíle, které si vytyčilo na první půlrok vládnutí.

Koalice si po volbách v programovém prohlášení stanovila tři základní témata: investice do dopravní infrastruktury, dostupnost bydlení a problematika IT a Smart City.

Ve všech třech oblastech sice své plány naplňuje, zvládnout skutečné problémy se však zřejmě nepodaří. Významné dopravní stavby se do konce volebního období na podzim 2022 nedokončí, dostupnost bydlení se zásadně nezlepší a v digitalizaci výsledky nebudou, přiznávají představitelé města.

Příkladem může být oblast bydlení. Radnice se snaží od počátku profilovat, že rozhoduje na základě dat. Poprvé v historii si například pomocí analýzy bytového fondu magistrát zjistil, kolik je v Praze volných městských bytů a co s nimi může dělat.

Vytipoval také pozemky ve vlastnictví města, kde by bylo možné co nejdříve zahájit výstavbu. Radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti) však přiznává, že problém nedostatku bytů a jejich rostoucích cen mohou s kolegy jen těžko vyřešit.

„Můžeme některé projekty rozběhnout, když se hodně zadaří. Tím, že jsou ty procesy tak dlouhé a nemáme šanci zákonnou úpravu obejít, nemůžeme dělat zázraky. Tisíce bytů, které město potřebuje, vystavět nedokážeme, to by nedokázal ani Superman,“ popisuje nejmladší člen pražské rady.

Stejně mluví i radní Hana Marvanová (STAN), která má v gesci podporu bydlení. „Mám na starosti družstevní bydlení a budu ráda, kdyby se do konce volebního období povedlo dokončit alespoň některý projekt. My můžeme v současnosti Prahu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější