Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dravý krejčí se slepou skvrnou. Jak se z filantropa Bakaly stala persona non grata

Miliardář Zdeněk Bakala se chce aktivně podílet na rozvoji vydavatelství Economia. Foto: ČTK
Miliardář Zdeněk Bakala se chce aktivně podílet na rozvoji vydavatelství Economia. Foto: ČTK

Miliardáře Zdeňka Bakalu pasovala část politiků v čele s prezidentem do role veřejného nepřítele číslo 1. Do Česka, kam se po emigraci vrátil, teď už raději nejezdí. Za vše mohou jeho nesplněné sliby týkající se bytů OKD – a především, jak se shodují jeho přátelé, neodhadnutí, jaké dopady to může mít.

Zdeněk Bakala (58) nebyl z ničeho obviněn, přesto se stal v Česku v posledních letech symbolem zlého kapitalisty. Prezident Miloš Zeman si jeho jméno bere opakovaně do úst a neostýchá se jej častovat vulgárními výrazy, zatímco hlavnímu organizátorovi výpadů proti Bakalovi Pavolu Krúpovi udělil státní vyznamenání.

Loni nastal zlom. Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny požádala policii o Bakalovo předvedení. Cesta do vlasti se tak pro Bakalu stala zapovězenou, v téže době začal také ustupovat ze svých byznysových aktivit v Česku a nyní – po dobu, než jejich dům ve Švýcarsku u Ženevského jezera projde rekonstrukcí – žije s rodinou v USA.

Deník N se rozhodl zmapovat nejen jeho stávající podnikatelské portfolio, ale na základě rozhovorů s řadou jeho bývalých i současných přátel a spolupracovníků popsat, kdo vlastně Zdeněk Bakala je. A co stálo za tím, že se v českém

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza OKD

Zákulisí moci

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější