Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mrtvá těla z hlavy nedostanu. Za reportáže na mě útočí zleva zprava, říká německý novinář

Tim Röhn. Foto: Ludvík Hradílek, Deník N
Tim Röhn. Foto: Ludvík Hradílek, Deník N

První text, ze který dostal zaplaceno, napsal Tim Röhn v šestnácti letech o fotbalovém zápasu do lokálního deníku. Dnes jezdí po světě a informuje z míst dění o nejpalčivějších stránkách uprchlické krize. Jeho texty vycházejí v nejprestižnějších médiích jako Die Welt, Der Spiegel a The New York Times. Mluvili jsme spolu o objektivitě v psaní, jak se ho dotýká, co vidí na cestách a proč ho zatkli v Řecku.

Ve svém textu jste napsal, že chyby na hranicích dělají uprchlíci, státy EU i lidé, kteří uprchlíky zachraňují na moři. Udělal jste na hranici i vy nějaké chyby?

Snažím se chybám vyhýbat. Můj princip je, že jedu na místo, jsem tam a poslouchám, co mi lidé řeknou. Obecně, když se mluví o migraci, dochází k mnoha chybám. V některých případech se mi zdá, že někteří reportéři jsou aktivisté převlečení za reportéry.

Podle mě k neutralitě u takto komplexního a důležitého tématu, jako je migrace, není alternativa.

O jakých chybách jste ve vašem textu psal?

Po letech, co jsem migraci zkoumal, jsem došel k tomu, že z toho, v jaké situaci je nyní Evropa ve vztahu k migraci a uprchlíkům, není možné vinit jednu stranu.

Mnoho migrantů dělá tu chybu, že si myslí, že musejí jít do Evropy. Často se neinformují o azylových systémech a požadavcích k získání víza. Tak prostě jdou. Podívají se na nějaké posty na Facebooku, ale nikdy nezadají do Googlu slovo „azyl“. Myslím, že to by člověk měl udělat předtím, než se vydá na tak složitou a nebezpečnou cestu.

Co se týče Evropské unie, a hlavně Německa, řešením nemůže být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější