Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak se dostaly houfnice Dana do Ázerbájdžánu? České úřady věděly, kam zbraně míří

Dana-M1 v Ázerbájdžánu. Foto: Ázerbájdžánské ministerstvo obrany
Dana-M1 v Ázerbájdžánu. Foto: Ázerbájdžánské ministerstvo obrany

Když se před dvěma lety ázerbájdžánská armáda v propagačním videu chlubila českými houfnicemi Dana a raketomety Vampir, vzbudilo to mimořádnou pozornost médií: Česko totiž oficiálně do této země bojová vozidla nevyváží.

Zbrojařská skupina Czechoslovak Group tehdy vydala prohlášení, že v souladu s licencí vyvezla jen podvozky Tatra, od houfnic a raketometů se distancovala i česká ministerstva. Jenže nová zjištění reportérů investigace.cz ukazují, že s úpravou podvozků na houfnice a raketomety úřady od začátku počítaly, stejně jako s jejich vývozem do Ázerbájdžánu, a to navzdory doporučením ze strany OSN, EU a OBSE. Uniklé dokumenty ukazují, že podvozky byly upraveny na bojová vozidla na Slovensku – a to stejným holdingem, který podvozky z Česka vyvezl.

„Nevhodná“ situace

Na podzim 2017 se kolem vývozu českého vojenského materiálu rozpoutala nepřehledná debata: média označovala Ázerbájdžán za embargovaný, zbrojaři se naopak hájili tím, že se na něj žádné mezinárodní embargo nevztahuje. Jak to tedy je? V roce 1992 na něj vyhlásila embargo Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a následně i OSN – kvůli válce Ázerbájdžánu s Arménií o území Náhorního Karabachu. O deset let později OSN od embarga ustoupila, nezávazné embargo OBSE je však stále v platnosti.

Válečný konflikt trvá dodnes, proto i oficiální zahraniční politika České republiky nedovoluje do oblasti vyvážet například zmíněné houfnice. To koneckonců připouští i sama zbrojařská skupina Czechoslovak Group, která podle svého prohlášení „respektuje nejen oficiální zbrojní embarga OSN či EU, ale i ta neoficiální, kdy na základě zahraniční politiky ČR a jejích spojenců není umožňován vývoz do zemí, které sice nejsou předmětem mezinárodního závazného embarga, ale kam je vývoz vojenského materiálu např. z důvodu bezpečnostní situace nevhodný“.

Právě k takové „nevhodné“ situaci došlo, když se na propagačním videoklipu ázerbájdžánské armády objevilo mimo jiné šest českých houfnic.

Armádní videoklip totiž potvrdil přítomnost samohybných děl Dana a raketometů Vampir české výroby. Na podzim 2017 české úřady, které jsou odpovědné za vydávání licence pro vývoz vojenského materiálu, popřely, že by dodávku těchto zbraní povolily. Podle Hospodářských novin měly celý obchod přezkoumávat tuzemské tajné služby (ty dosud žádné veřejně známé stanovisko nevydaly).

Oficiální vysvětlení tehdy znělo, že zbrojaři měli povolení na vývoz podvozků Tatra do Izraele, kde je převzal tamní obchodní partner. A české úřady tvrdily, že jim není jasné, jak se do Ázerbájdžánu houfnice dostaly.

Podle nově získaných dokumentů však česká ministerstva od počátku věděla, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější