Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Bez zkušeností a proti obrům. Slavia v Lize mistrů zažije střet s jiným světem

Jan Bořil v odvetě proti rumunské Kluži definitivně rozhodl o postupu Slavie do základní skupiny Ligy mistrů. Foto: ČTK
Jan Bořil v odvetě proti rumunské Kluži definitivně rozhodl o postupu Slavie do základní skupiny Ligy mistrů. Foto: ČTK

Ještě před pěti lety se Slavia zachraňovala v lize v posledním kole na hřišti Baníku Ostrava. O rok později do klubu vstoupili čínští investoři společně se současným šéfem sešívaných Jaroslavem Tvrdíkem. Od té doby sbírá Slavia domácí trofeje, prohání velkokluby typu Sevilly či Chelsea v Evropské lize a v létě se dočkala i postupu do vysněné Ligy mistrů.

Symbolem a zároveň pamětníkem sešívaného obrození je zcela jistě klubový kapitán Milan Škoda. Populární střelec během pochmurného období historie klubu musel dokonce jako útočník zaskakovat na pozici středního obránce. Jako jediný ze současného kádru sešívaných byl také u toho, když na hráče vlastní fanoušci házeli kelímky s pivem po zmíněném posledním kole ročníku 2013/2014 na Bazalech.

„Moje cesta ve Slavii od začátku až doposud byla neuvěřitelně dlouhá a zažil jsem tu snad úplně všechno. O to je sladší, že mám teď možnost jet na zápas skupiny Ligy mistrů,“ říká pro klubový web Škoda, pro kterého půjde, stejně tak jako pro drtivou většinu kádru Slavie o premiérovou zkušenost s nejlepší klubovou soutěží na světě.

Jediný zkušený je Stanciu

Jediným fotbalistou z týmu Jindřicha Trpišovského, který už si vyzkoušel fotbal v konkurenci těch nejlepších, je Nicolae Stanciu. Rumunský reprezentant si Champions League zahrál dokonce už dvakrát. Poprvé ještě jako dvacetiletý za tehdejší Steauu Bukurešť (dnešní FCSB) a podruhé během svého premiérového zahraničního angažmá v Anderlechtu Brusel.

Program Slavie v Lize mistrů: 17. 9. Inter–Slavia, 2. 10. Slavia–Dortmund, 23. 10. Slavia–Barcelona, 5. 11. Barcelona–Slavia, 27. 11. Slavia–Inter, 10. 12. Dortmund–Slavia.

Celý kádr Slavie má tak zásluhou Stancia odehráno v Lize mistrů 439 minut. Pro srovnání, nejzkušenější kvarteto z Barcelony, Lionel Messi, Gerard Pique, Ivan Rakitič a Luis Suarez, má dohromady v Lize mistrů za sebou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější