Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vědecké texty jsou kvalitní, ale nikdo je nečte, říká sociolog Prokop. Jeho nový projekt má zpřístupnit i složitá témata

Sociolog Daniel Prokop. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Sociolog Daniel Prokop. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Známý sociolog Daniel Prokop rozjíždí se svými kolegy projekt PAQ, který se má stát jakýmsi mezičlánkem mezi výzkumnými agenturami a akademickými institucemi a má se soustředit zejména na témata vzdělávání a nerovnosti ve společnosti. Přidanou hodnotou projektu má být zejména analýza dat a jejich interpretace. Tedy to, s čím mají často výzkumníci i akademická sféra problém, říká Prokop v rozhovoru pro Deník N.

Spolu s kolegy zakládáte novou výzkumnou organizaci. Jaké jsou vaše plány?

V Česku je podle mě velká mezera mezi agenturami a akademickým sektorem. Agentury jsou zahlcené sběry dat a přípravami dotazníků. To samo o sobě vyžaduje velkou expertizu. Pak jim už nezbývá energie a peníze na analýzy, a velké množství dat tak zůstává nevytěženo.

Na druhé straně je akademický sektor, který se pohybuje v delší časové linii. Když chce třeba instituce jako Eduin, která pracuje na vzdělávacích programech, aby jí někdo rychle a kvalitně zpracovával data, nemá mnoho možností. My se tedy orientujeme na analytické věci u omezeného počtu témat.

Chcete mít se svými analýzami vliv i na veřejné rozhodování?

Rozhodování veřejného sektoru na základě výzkumů postavených na datech jen tak neovlivníte. Myslím si ale, že problém části akademického výzkumu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější