Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Česká justice v kauze Čapí hnízdo selhala

Andrej Babiš Foto: Adam Hecl, Deník N
Andrej Babiš Foto: Adam Hecl, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Rozhodnutí státních zástupců Šarocha a Erazíma v kauze Čapí hnízdo zasadilo vnímání spravedlnosti v Česku těžkou ránu. Ne kvůli tomu, že stíhání Andreje Babiše zastavili. To je sám o sobě legitimní, i když v aplikaci českého trestního práva podle expertů velmi vzácný krok. Ideálním výsledkem práce justice by ale měla být ve společnosti převažující důvěra v to, že nastoluje – byť nedokonale jako každé lidské snažení – spravedlnost v obecném, nikoliv formálně právním chápání tohoto pojmu. V kauze Čapího hnízda se stal pravý opak.

Jak známo, městské státní zastupitelství v Praze v pátek oznámilo, že jeho šéf Martin Erazím potvrdil rozhodnutí svého podřízeného Jaroslava Šarocha zastavit trestní stíhání Andreje Babiše. Příslušnou tiskovou zprávu se všichni, kdo se kauzou zabývají, za víkend stačili naučit téměř nazpaměť. Novináři, právníci, politici i uživatelé sociálních sítí se z ní pokoušejí vyčíst, oč státní zástupci své rozhodnutí opřeli.

Už to samo o sobě je známkou, že státní zastupitelství udělalo něco hodně špatně.

Rozhodnutí justice jistě nemusejí být vždy a všemi přijata s nadšením. Ale minimálně by neměla připouštět divoké spekulace, jak k nim instituce právního státu dospěly. Proto jsou soudní přelíčení až na výjimky veřejná a rozsudky musejí být pečlivě zdůvodněné.

Pro usnesení státních zástupců to první pochopitelně neplatí. Má to logiku, k jejich zveřejňování většinou není důvod. Pokud pošlou obviněného před soud, zazní obžaloba veřejně tam. Pokud trestní stíhání zastaví, stává se z obviněného v očích zákona nevinný, který má právo na to, aby se v uzavřeném případu nikdo dál nešťoural.

Martin Erazím ovšem zjevně vnímal, že případ Čapího hnízda se běžným pravidlům vymyká a že z vysoké politické funkce jednoho z někdejších obviněných vyplývá veřejný zájem, který převažuje nad jeho zájmem privátním. Jinými slovy – že právo veřejnosti znát důvody Šarochova rozhodnutí je legitimní a silnější než Babišův nárok na soukromí.

To je naprosto správná úvaha, jenže šéf pražských žalobců zůstal na půli cesty. Důvody pro zastavení trestního stíhání jen naznačil, čímž odstartoval lavinu úvah, co k němu vedlo ve skutečnosti.

Už to samo o sobě je pro vnímání justice jako férového a transparentního nástroje demokratické společnosti devastující možná víc, než kdyby Erazím mlčel úplně. Ani zdaleka to ale není na konci kauzy Čapí hnízdo to nejhorší.

Pokud totiž mají pravdu ti, kdo se Erazímovým náznakům věnovali nejpodrobněji, pak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější