Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sloupek Jiřího Dědečka: Opatrně s tím Petřínem, páni politici

Před Petřínem za Petřínem... Foto: ČTK
Před Petřínem za Petřínem… Foto: ČTK

Od svých dvanácti let žiju v historickém centru Prahy. A vždycky jsem měl radost, že se zde domy a veřejná prostranství rekonstruují, i když připouštím, že spolu s rekonstrukcí mizí jejich tajemství a kouzlo. Ale spadnout by nám to nemělo, proto se nebouřím, když se třeba na Petříně dláždí stezky a opravují se fontánky. První lásky jsem tudy sice vodíval blátem hlínou, pak jsme sestupovali do šeré rozpadající se dekadence a dávali jsme si pivo U Glaubiců, ale vývoj je vývoj. Ono to stejně za čas zešedne a zchátrá.

V centru hlavního města najdeme místa, jako je právě Petřínský les, která naši předkové uvedli do esteticky libé podoby a naší povinností by měla být jen jejich dokonalá a citlivá údržba. Zejména v době vlády nevěrohodných politických elit a jejich pochybných praktik je velmi riskantní povolovat zde nové stavby, ať už vznikají pod jakýmikoli záminkami.

Pokrytectví, s jakým současný prezident opevnil a znepřístupnil Pražský hrad, je jasným příkladem arogantního postupu shora (za Havla jsme chodili v neděli dopoledne s dětmi do Jeleního příkopu hrát si s míčem.) Teď prý hodlá na Petříně postavit „logistické centrum“ pro Hradní stráž. Chlapců bude totiž víc, aby nám ho uhlídali před teroristickými trenýrkami. V souvislosti s tím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sloupek

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější