Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vládou prošel rozpočet se schodkem 40 miliard. Opozice: Socialistické přerozdělování a výdajové orgie

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Po téměř třech hodinách jednání vláda jednomyslně schválila rozpočet pro příští rok. Ten počítá se schodkem čtyřiceti miliard. Dorazil i prezident Miloš Zeman a na poslední chvíli vznesl své požadavky ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se po jednání vlády pochlubil, že rozpočet je dobrý a schválili jej ještě před koncem září. V tom si s ním notoval i nový ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Jako jediný zástupce koaličního partnera vystoupil na tiskové konferenci a připomněl, že sociální demokracie byla původně v tenzi, nyní však, když se podařilo najít dost peněz na plnění jejích programových priorit, rozpočet podporuje.

Ministryně financí Alena Schillerová pak přiznala, že rozpočet dvakrát konzultovala s prezidentem. Proto ji nyní těší, že jej hlava státu podporuje.

Prezident Zeman předem oznámil, že bude na vládě hovořit především o možnosti zrušení daňových výjimek a osvobození od daně. Podle jeho propočtů by tak stát mohl získat stovky miliard korun. Podle České televize prohlásil, že za každou daňovou výjimkou stojí lobbistická skupina, která si ji vydobyla a nechce se jí nyní vzdát.

Se schválenou podobou rozpočtu je ale spokojen. „Pokud ke mně rozpočet dorazí v této podobě, podepíšu ho, vládu jsem kritizoval za růst počtu úředníků a vysoké daňové úlevy,“ řekl při odchodu ze zasedání kabinetu. Rozpočet přijede hájit i do Sněmovny. Babiš pak na tiskové konferenci prozradil, že prezident vládě vytkl i velký počet státních zaměstnanců, oni mu pak ale vysvětlili, že to nejsou jen úředníci, ale i policisté.

Otočka ČSSD

Rozpočet nakonec podpořili i všichni ministři ČSSD. Nový šéf kultury Lubomír Zaorálek přitom přišel na dnešní zasedání s požadavkem na další peníze pro živou kulturu a zřejmě se dočká. „Jsem připravená navýšit položku živé kultury už v roce 2019 z peněz z obsluhy státního dluhu,“ oznámila Schillerová. Zatím ale nechtěla říct, o kolik se prostředky pro Zaorálkův resort zvýší.

Sám Zaorálek po jednání vlády připustil, že do téměř hotové věci vstoupil jako „kazisvět“. Omlouval to ale tím, že ministerstvo kultury převzal velice pozdě.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se pak na Twitteru pochlubila, že její resort získal navíc oproti loňskému roku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější