Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč Šaroch zastavil stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo? Klíčem může být tajemná věta

Premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK / ABACA
Premiér Andrej Babiš. Foto: ČTK / ABACA

Analýza Deníku N: Městský státní zástupce v Praze v pátek oznámil, že bylo zastaveno trestní stíhání všech obviněných v kauze Čapí hnízdo. Jaké důvody k tomuto rozhodnutí vedly, zatím není zcela jasné, tiskové prohlášení městského státní zástupce Martina Erazíma je pouze stručně naznačuje. Redakce Deníku N prostudovala právní dokumenty definující pravidla pro udělování evropských dotací a pokusila se najít vysvětlení, o co může dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch svůj verdikt opírat.

Především se z textu zdá být zřejmé, že státní zástupce dospěl k názoru, že to, co se kolem Farmy Čapí hnízdo stalo, není trestným činem. Nedokázal prokázat, že farma, která čerpala dotaci, ve skutečnosti není malým nebo středním podnikem nezávislým na velkém holdingu. Tedy nemůže prokázat, že obvinění v žádosti o evropské peníze lhali.

Jak je to možné a jaké podmínky musí být v žádosti splněny? To, že je firma nezávislý malý a střední podnik, deklarovali obvinění čestným prohlášením, což pravidla pro získání podpory umožňují. Podmínky, které musí podnik splnit, aby do takové kategorie patřil, jsou stanovené sice jednoznačně, ale velmi formálně.

Co je důležité: aby byl podnik zařazen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější