Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Konec stíhání Andreje Babiše. Vysvětlení víc otázek vyvolává, než zodpovídá

Ředitel pražské policie Jan Ptáček a Martin Erazím z Městského státního zastupitelství v Praze. Foto: Adam Hecl, Deník N
Ředitel pražské policie Jan Ptáček a Martin Erazím z Městského státního zastupitelství v Praze. Foto: Adam Hecl, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Pražský městský státní zástupce Martin Erazím potvrdil rozhodnutí svého podřízeného Jaroslava Šarocha zastavit trestní stíhání všech obviněných v kauze Čapí hnízdo. Poslední, kdo může tento závěr čtyřletého vyšetřování zvrátit, je nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Rozhodnutí je třeba vzít na vědomí a respektovat. To ale neznamená, že by bylo nepřípustné diskutovat o důvodech, které k němu vedly a které státní zástupce zveřejnil. Tomu by mohl Erazím zabránit jediným způsobem – a sice tím, že by důvody byly tak jasné a nezpochybnitelné, že by žádnou diskusi nepřipouštěly. A to v žádném případě nejsou.

Městské státní zastupitelství v tiskové zprávě nezpochybnilo žádnou veřejně známou informaci o kauze Čapí hnízdo. Je proto pravděpodobné, že platí všechno důležité, co jsme dosud věděli o postupu, kterým farma získala evropskou dotaci.

Včetně toho, nač se celou dobu soustředilo úsilí novinářů a zřejmě i policistů, kteří kauzu vyšetřovali – tedy prokázat propojení Čapího hnízda s Agrofertem.

Pokud by snad o tomto propojení měl kdokoliv pochybnosti po všem, co během mediálního pokrývání kauzy vyšlo najevo, dnešní vyjádření městského státního zastupitelství je definitivně rozptýlilo – o vazbách píše na dvou místech jako o potvrzené věci:

Opakovaně zmiňované propojení prostřednictvím řady akcionářů na úrovni rodinných příslušníků s koncernem Agrofert nehrálo při posouzení roli, neboť…

I přes zjištěné vazby mezi těmito subjekty, zejména prostřednictvím rodinných příslušníků…

Věcný stav, skutková podstata je tak od počátku známá a vyšetřování ji zjevně potvrdilo. Společnost Farma Čapí hnízdo v roce 2008 formálně opustila mateřský Agrofert, skryla se za tehdy neznámé vlastníky (Babiš později přiznal, že jimi byli jeho dvě děti a bratr jeho tehdejší partnerky, dnes manželky Moniky), inkasovala evropské peníze, na které by jako součást Agrofertu neměla nárok, postavila s jejich pomocí luxusní resort a vrátila se zpět do koncernu.

Co všechno prý nehrálo roli

Mnohem méně pochopitelný je ale – při všem respektu –

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější