Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Poslanci chtějí zákonem zakázat lhaní v kampani. Voliči nejsou z cukrkandlu, říká soudce

Foto: Adam Hecl, Deník N
Foto: Adam Hecl, Deník N

Poslanci chtějí nově uzákonit, aby komunální volby byly poctivé a čestné. Má jít především o apel na kandidující politiky, aby se při kampani vyvarovali útoků. Podle soudce Nejvyššího správního soudu Tomáše Langáška však musejí politici i voliči počítat s tím, že kampaň je ze své podstaty ostrý souboj s posunutými hranicemi.

Volební kampaň má být čestná a poctivá. Nejde o autorův „dušínovský“ pohled na svět, ale o návrh skupiny poslanců, která chce podobné ustanovení vložit do zákona o obecních volbách. Šestnáct poslanců z různých stran se rozhodlo, že právě takové ustanovení v zákoně chybí.

„Volební kampaň by se měla vést slušně i na komunální úrovni, ba dokonce především na komunální úrovni, kde se občané s politiky dennodenně potkávají. Pokud je proti kandidátovi vedena nepoctivá politická kampaň, může to mít mnohdy i důsledky v osobní rovině,“ uvedl pro Deník N předseda hnutí STAN a zástupce navrhovatelů zákona Vít Rakušan.

Poslanci podle Rakušana chtějí především narovnat rozdíl u kampaní do obecních zastupitelstev s dalšími úrovněmi. Již dnes se formulace o čestné a poctivé kampani objevují v zákonech o prezidentských nebo sněmovních volbách.

Předkladatelé podle Rakušana chtějí takto apelovat, aby se politici v kampani chovali slušně a zdrželi se útoků.

Volební kampaně v Česku přitom znají spoustu faulů, kdy kandidáti vůči konkurenci používají více či méně zavádějící a neférové argumenty. Z poslední doby můžeme vzpomenout třeba kauzu lithium, při níž komunisté a zástupci hnutí ANO obviňovali ČSSD, že strana „chce ukrást lithium“. I tak byly volby platné. Stejně tak se vyloženě nepravdivé informace o kandidátech využívaly v prezidentských nebo nedávných komunálních volbách.

Zákon a mantinely

Legislativa sice již dnes počítá s tím, že se volební kampaně mají vést čestným a poctivým způsobem, ovšem samotná ustanovení mají několik limitů. „První problém spočívá v tom, že zákon nikde nedefinuje, co se čestností a poctivostí myslí, ale soudy to samozřejmě i přesto musí umět posoudit a případ od případu říci, zda konkrétní jednání kandidátů bylo čestné a poctivé, nebo nebylo,“ vysvětluje pro Deník N předseda volebního senátu Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek.

„Druhý závažnější problém spočívá v tom, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější