Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Říká smlouva, že Koněv musí zůstat na místě? Neříká

Socha Koněva zakrývána. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Socha Koněva zakrývána. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Rusko sáhlo ve sporu o sochu maršála Koněva k argumentu, že podle vzájemné česko-ruské smlouvy z roku 1993 je Česko povinno nechat sochu na pražském náměstí Interbrigády. Text smlouvy ukazuje, že to není pravda. Neplatí ani obvinění, že starosta chce místo pomníku stavět podzemní garáže.

Když do vyhledávače Google zadáte frázi „každá Smluvní strana bude na svém území zajišťovat péči o vojenské hroby“, zobrazí se vám na prvních nalezených pozicích weby KSČM, Komunistického svazu mládeže, Parlamentních listů, Prvních zpráv nebo Rukojmí.cz.

Vysvětlení je prosté: větou ze Smlouvy mezi Českou republikou a Ruskou federací o přátelských vztazích a spolupráci (její znění najdete zde) argumentují čeští komunisté spolu s ruskou ambasádou a „alternativními weby“ ve snaze dovodit, že Praha 6 porušuje čtvrtečním rozhodnutím o přemístění sochy maršála Koněva mezinárodní smlouvu.

Městská část chce na náměstí Intebrigády namísto Koněva vybudovat památník osvoboditelům, vzešlý z veřejné soutěže. „Radnice je obviňována z přepisování historie. Jsem si jist, že od nikoho ze zastupitelstva nezazněl výrok, který by zpochybňoval roli a úlohu Rudé armády ve 2. světové válce. Praha 6 si váží obětí, které přinesla Rudá armáda během osvobozování Evropy od nacismu,“ uvedl při té příležitosti starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

Stejně jako s ruským argumentem o tom, že odstranění sochy podporuje jen 0,43 % obyvatel, je to ale i s tezí o porušení smlouvy trochu jinak.

Coby argument v diskusi nicméně citace ze smlouvy může zaznívat často. Ve čtvrtek ji na svém facebookovém profilu sdílel například exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Vlivný muž, považovaný za jednoho z nejbližších lidí prezidenta Miloše Zemana, tím ukázal, jakým narativům přikládá váhu.

Zmíněná smlouva skutečně obsahuje bod 21, který říká: „Každá Smluvní strana bude na svém území zajišťovat péči o vojenské hroby a vojenské pomníky druhé Smluvní strany, jejich udržování a přístup k nim.“

Nijak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější