Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slavné značky výrobků si s sebou nesou temné stíny minulosti, ukazuje historik popkultury

Coca-cola, ilustrační snímek. Foto: AP
Coca-cola, ilustrační snímek. Foto: AP

Kniha Tajné dějiny značek je zábavná i poučná, ačkoliv je ve své oslavě konzumerismu přespříliš optimistická.

Víte, že člověk, který se výrazně zasloužil o rozšíření a hromadné využití sériové výroby a automobilismu, byl nejen antisemita, ale také do obydlí svých zaměstnanců posílal kontroly vyšetřující, jestli žijí řádným a čistotným životem? A že během pracovní doby spolu jeho dělníci nesměli verbálně komunikovat? A že za původem kukuřičných lupínků stojí obecnější snahy jednoho adventisty bojujícího proti masturbaci a rasově smíšeným sňatkům? I tyto skutečnosti odhaluje kniha Tajné dějiny značek. Jejím autorem je Matt MacNabb, historik popkultury, který se věnuje studiu filmů, komiksů či hraček a jejich účinku na naši kulturu.

Kniha se ovšem v přísném slova smyslu nezabývá slavnými značkami, jejich grafikou a symbolikou. Spíše ukazuje, jak dlouhou cestu mnohý produkt projde, než je nalezena jeho úspěšná podoba. A hlavně se publikace zaměřuje na zakladatele příslušných firem, temné aspekty jejich životů i to, jak se s tímto nejednoznačným odkazem vyrovnávají jejich firmy dnes.

Zakladatele společností Ford, Adidas, Puma nebo Coco Chanel autor představuje jako schopné a houževnaté podnikatele, kteří pro prosazení svých výrobků používali účinné reklamní strategie (Coca-Cola zpočátku rozdala více než 150 tisíc sklenic nápoje zdarma, aby lidi naučila, že jim chutná). Neváhali riskovat a často šli i s vlastní kůží na trh, jako Henry Ford, který se svým tajně sestrojeným závodním vozem vyzval jistého slavného závodníka na souboj v automobilovém závodě – neměl na profesionálního řidiče, takže sám řídil a vyhrál.

Zároveň ale MacNabb ukazuje, že šlo o svérázné osobnosti s názory problematickými nebo z dnešního hlediska

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější