Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Řezat zvířatům ocásky a uši je nehumánní a praštěné.“ Myslivce pobouřil zákon o budoucnosti lesů

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Dlouho očekávané jednání Sněmovny o lesním zákonu, který se má popasovat s rozsáhlou kůrovcovou kalamitou a uzpůsobit lesy změně klimatu, ve středu skončilo dřív, než se poslanci vůbec dostali k hlasování. Do projednávání se totiž vložili myslivci. Stěžují si, že jim jeden z pozměňovacích návrhů sváže ruce. O přijetí zákona se rozhodne nejdřív v pátek.

Největší vášně vzbudil z řady pozměňovacích návrhů ten, který reaguje na přemnožení lesní zvěře. Jeleni nebo divoká prasata zhusta požírají mladé stromky, což obnovu lesů značně znesnadňuje.

Poslanci proto navrhují změnit zákon tak, aby myslivecké úřady mohly provádět změny plánu mysliveckého hospodaření a také kontrolovat plnění plánu lovu. Myslivci by tak museli odevzdávat jako důkaz odlovu ocásky prasat nebo slechy srn či jelenů.

„V současné době přemnožená spárkatá zvěř spase nebo vážně poškodí někde všechny, někde většinu vysázených listnáčů a jedlí. Podle poslední inventarizace škod zvěří je průměrně poškozeno 64 % mladých listnáčů a jedlí, na polovině území Česka je to více než 75 % a na čtvrtině území republiky je to 100 %,“ stojí v odůvodnění poslaneckého návrhu s tím, že zejména vzhledem ke kalamitní situaci, kdy je třeba obnovit obrovské plochy poškozených lesů, je pozměňovací návrh absolutní prioritou pro umožnění obnovy lesů.

Od tématu chřadnoucích porostů se však středeční debata ve Sněmovně rychle stočila k tomu, jak by návrh poslanců TOP 09 Markéty Pekarové Adamové a Vlastimila Válka a pirátů Radka Holomčíka a Dany Balcarové omezil myslivce.

Opět se tak ukázalo, že tato zájmová skupina má v parlamentu silné slovo. Těsně před středečním čtením lesního zákona

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější