Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když se jde Dán opít, sáhne po pivu z ciziny

V Dánsku je daleko více než u nás zvykem piva ochutnávat, porovnávat, oceňovat jejich vůni. Foto: Fotolia
V Dánsku je daleko více než u nás zvykem piva ochutnávat, porovnávat, oceňovat jejich vůni. Foto: Fotolia

Dánský deník Albíny Mrázové: Téměř všechna sobotní rána se v Dánsku podobají jako vejce vejci. Polovina lidí ještě spí nebo bojuje s kocovinou (české rčení pije jako Dán není tak úplně bez opodstatnění) z předešlého dne, druhá půlka většinou čile venčí psa, oddává se rekreačnímu sportování či vyvádí děti na procházku. První zářijová sobota ale vypadá úplně jinak. V tento den se v malém severském království slaví národní den piva.

Oslavy začínají kolem desáté hodiny ráno a už tou dobou se ulicemi valí davy lidí s nevelkými sklenkami upevněnými na speciálních řemenech zavěšených kolem krku. Každou chvíli se někdo zastaví u jednoho ze stánků, kde místní nadšenci prodávají za pár drobných piva z celého světa. A z daleka nejde jen o Kodaň, i v našem ne zrovna velkém městě Kolding (pravda, jde o sedmé největší město Dánska, ale nemá víc obyvatel než třeba Karlovy Vary) jich v ulicích najdete hned několik. Není divu, organizovaní milovníci piva patří v zemi mezi nejpočetnější zájmové sdružení a tento den je pro ně něco jako posvícení.

„Pivo není jen něco, co piju v hospodě, je to můj koníček a něco, za čím i cestuji,“ hrdě říká u prvního stánku s estonským pivem Klaus, který během týdne pracuje pro dánskou farmaceutickou firmu. Tuto sobotu bude ale on a mnoho dalších pasován do jiné pracovní pozice. Do pozice pivního someliéra a prodavače. „Za výtěžek z toho, co prodáme, pojede náš klub někam do ciziny za pivem,“ usmívá se Klaus se skleničkou plnou… no, čeho byste řekli?

Jen takový jiný Carlsberg…

Estonské pivo je první, které jsme ten den ochutnali. Ve svém stánku ho místní nadšenci nabízeli asi patnáct různých druhů, samozřejmě i s patřičnými informaci vytištěnými pěkně pohromadě s dalšími, pro vás důležitými údaji. Takže kromě toho, že jste se dozvěděli, jak které pivo voní a chutná, mohli jste si na malé mapě Koldingu najít cestu k dalším z celkem sedmi stánků. Po návštěvě druhého stánku jsme pochopili, proč jsou sklenky, které se ten den lidem v ulicích houpají u 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dánský deník

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější