Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O Zemanovi u nás psali, že je na Kosovo naštvaný za fotbal, říká kosovská novinářka

Arbana Vidishiqiová. Foto: Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL)
Arbana Vidishiqiová. Foto: Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL)

Arbana Vidishiqiová vede balkánské oddělení v Rádiu Svobodná Evropa. Kosovská vláda podle ní nevěří, že Česko odvolá své uznání Kosova, jak včera v Srbsku navrhl prezident Miloš Zeman.

Jaký ohlas vyvolaly v Kosovu včerejší výroky Miloše Zemana?

Byla to velká zpráva, protože Kosovo má už od konce války navázané vztahy s Českou republikou. Obě země udržují diplomatické styky a mají uzavřené mezinárodní smlouvy. Kosovská média byla překvapena.

Psalo se také o neúčasti Kosova na (dnešním pražském, pozn. red.) summitu visegrádské čtyřky (a zemí západního Balkánu). Nicméně si nejsem jistá, že by to bylo kvůli Zemanovým výrokům.

Oficiální stanovisko je, že Kosovo se nyní nachází před parlamentními volbami, a vláda proto nevyjíždí ze země. Když jsme vládu kontaktovali a žádali o vyjádření, řekli nám, že rozhodnutí už bylo přijato předtím.

Proč se kosovská vláda vůči výrokům prezidenta Zemana nevymezila? Když o zrušení uznání nedávno mluvila Libérie, byla reakce kosovské vlády rychlá.

Tyto debaty o zrušení uznání Kosova většinou přicházejí ze zemí, které nejsou členy ani NATO, ani EU. Zemanovy výroky je tedy nejspíše trochu překvapily. Je to poprvé, kdy něco takového přišlo ze země, která je západním spojencem Kosova.

V případech Libérie a Středoafrické republiky je většinou cílem,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější