Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Evropský „diktát“ národním státům? Když jim vyhovuje, jsou Klaus s Okamurou pro

Tomio Okamura, Marine Le Penová a Geert Wilders na předvolebním mítinku SPD na Václavském náměstí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Tomio Okamura, Marine Le Penová a Geert Wilders na předvolebním mítinku SPD na Václavském náměstí. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Brusel nám nemá co poroučet. Vědí snad euroúředníci lépe než Poláci a Maďaři, co je dobré pro Polsko nebo Maďarsko? Takové a podobné věty slýcháme od českých nacionalistů dnes a denně. K jejich rétorice neodmyslitelně patří agresivní odmítání zásahů do záležitostí suverénních zemí z nadnárodních pozic. Mohlo by se zdát, že je to aspoň logický a konzistentní postoj, když už ne příliš rozumný v době, kdy hranice států přestávají hrát roli. Jenže není. Národovci ani tady neopouštějí svou oblíbenou strategii dvojího metru a pokryteckého schovávání vlastních zájmů za vznešené principy.

Tento týden vynesl Evropský soud pro lidská práva dlouho očekávaný verdikt ve sporu norské matky, které tamní úřady v roce 2008 odebraly dítě. Tribunál ve Štrasburku dal za pravdu matčině stížnosti a rozhodl, že Norsko porušilo její práva na rodinný a soukromý život.

Případ byl v centru pozornosti také v Česku kvůli známému případu Evy Michalákové, které norský úřad na ochranu dětí Barnevernet rovněž odebral dva syny. Také Michaláková se obrátila na Evropský soud pro lidská práva, který se jejím případem rovněž zabývá.

Až potud jde o dnes už běžnou situaci. Občan, respektive v tomto případě občanka evropské země využila práva obrátit se na instituci nadřazenou národním státům. Udělala to ve chvíli, kdy vyčerpala možnosti doma a byla přesvědčená, že národní instituce a justice porušily její práva. Nadnárodní instituce – v tomto případě Evropský soud pro lidská práva – splnila svůj účel a rozhodla ve prospěch žalobkyně.

Skvělé, systém funguje, existuje „vyšší spravedlnost“, která se nás zastane, když selže náš vlastní stát. Tak by mohl znít celý komentář k této věci.

Nebýt ovšem jedné okolnosti, která stojí za větší pozornost – a tou je reakce těch českých politiků

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější