Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bartoš: S ANO bychom šli do vlády jen bez Babiše a jen tehdy, kdybychom v ní nebyli přívěsek jako ČSSD

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Piráti by šli do příští vlády s ANO jen za předpokladu, že by nebyli v podřízené pozici a v čele hnutí nestál Andrej Babiš. Deníku N to řekl jejich šéf Ivan Bartoš. V rozhovoru hovořil také o ministerstvech, která by Pirátská strana chtěla vést, kamarádství ve Sněmovně i vnitrostranické otevřenosti.

Jak vnímáte to, že Městské státní zastupitelství v Praze zastavilo stíhání premiéra Andreje Babiše?

S názorem, který zaznívá a který komentoval pan Erazím (šéf Městského státního zastupitelství v Praze, pozn. red.) v tiskovém prohlášení, se neztotožňuji. Trestní stíhání trvalo čtyři roky. Kvůli jeho zastavení proto teď část veřejnosti i někteří politici vyjadřují pochybnosti o nezávislosti justice.

Nejlepší by bylo, kdyby Andrej Babiš zveřejnil věci ze spisu, nebo aby o tom rozhodoval soud. Ale ten proces ještě neskončil, teď to půjde na nejvyšší státní zastupitelství. Je ale potřeba to důvěryhodně vysvětlit lidem, aby měli důvěru v justici.

rozhovoru pro deník Právo jste minulý týden řekl: „Po volbách, kdy už budou rozdány karty a bude se hledat nějaký kompromis, protože je potřeba sestavit vládu, tak se podívejme třeba na Ostravu, kde Piráti jsou s panem Macurou (ANO) a funguje to.“ Co to znamená?

Byla to moje reakce na tvrzení některých i vládních stran, že Piráti nemají koaliční potenciál. Pokud je dodržena strategie, se kterou jdeme do voleb, a najdou se i průsečíky v programu na sestavení koaliční smlouvy, Piráti ve vedení měst, i těch největších v České republice, rozbíjejí iluzi, že jsme vždycky opoziční strana a nedokážeme tvořit koalici.

V povolební strategii z roku 2017 přitom píšete: „V žádném případě nepodpoříme vládu s účastí subjektů ohrožujících základy liberální demokracie nebo s historickým dědictvím likvidace demokracie v této zemi, zejména s účastí KSČM, SPD nebo s převahou ANO.“ Budete ji tedy měnit?

Strategie se samozřejmě bude znovu schvalovat, ale její půdorys zůstane zachován.

Věta o hnutí ANO tam tedy zůstane?

Strategie je nastavená univerzálně a počítala s různými výsledky voleb. Hnutí ANO zvítězilo dominantně a varianta, že by mělo menšinu ve vládě, což byla jedna z podmínek, nebyla vůbec na stole. Nová strategie pro další volební období bude postavena na půdorysu této.

Pokud se změní průzkumy, rozšíří se počet stran, se kterými

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější