Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: „Na Kosovo!“ zavelel dobrý voják Zeman. Deník N mezitím navštívil dceru maršála Koněva

Titulní strana Deníku N. Foto: Deník N
Titulní strana Deníku N. Foto: Deník N

Středeční nadílku rozbaluje Ivan Adamovič.

U nás

Praha 6 versus Gorki 6. Ten druhý název je místo, kde mají svou daču dcera a vnučka maršála Koněva, o jehož pomník zuří na Praze 6 propagandistický boj. Petra Procházková obě dámy v jejich domově navštívila. Obě chtějí, aby se spor vyřešil slušně a důstojně, ať už osud sochy bude jakýkoliv. Jejich pohled na maršála je samozřejmě poněkud jiný než náš.

Pavel Polák, náš nový zpravodaj z Německa, se naopak podíval, jak si považují památníků na sovětskou armádu východní Němci. A jestli máte raději mluvené slovo, dejte si na to téma podcast ze Studia N.

Novinář Mark Galeotti napsal knihu, která se snaží vyvracet mýty, které si Západ vypráví o ruském prezidentu Putinovi. Spíše než globálním šachistou se snaží být judistou čekajícím na soupeřovy slabiny.

Zase se mu to podařilo. Prezident Zeman, který je možná šachistou i judistou naráz, opět vyprovokoval veřejnost k debatě, když prohlásil, že neuznává samostatné Kosovo. Co si o jeho diskutabilních výrocích myslí předseda Senátu Jaroslav Kubera?

Jan Moláček se dlouhodobě věnuje tématu exekucí. Dnes si posvítil na to, jak je možné, že na Slovensku je uzákoněno, že exekutor musí být ze stejného kraje jako dlužník, zatímco u nás se o tom teprve diskutuje.

Tomáš Šebek je břišním chirurgem z Nemocnice Na Františku, ale jezdí také po světě s Lékaři bez hranic. A jaký udělat s chirurgem jiný rozhovor než otevřený? Lenka Vrtišková Nejezchlebová s ním hovořila i o budoucnosti medicíny.

CzechInvest, CzechTrade a CzechTourism – tři agentury se brzy ocitnou pod jednou střechou a asi se to neobejde bez slaďování notiček, jak vystupovat jednotně v zahraničí, píše Jakub Zelenka.

Komerční sdělení:

Nevidomá lyžařka Noemi Ristauová si celý život přála sjet svah bez asistence vodiče. Nová generace mobilních sítí 5G přináší nejen vyšší přenosové rychlosti a kapacitu, ale i rychlejší odezvu. Podívejte se, jak právě rychlá odezva 5G sítě Vodafonu pomohla lyžařce ke splnění snu.

Co se dočtete v zítřejším Deníku N?

Titulní strana Deníku N ve čtvrtek 12. září 2019.

– Navštívili jsme dceru a vnučku maršála Koněva. Praha 6 bude projednávat další osud sochy
– Deník N získal dokumenty ukazující atmosféru vztahů s Čínou. Peking podle nich Česko šikanuje
– Zeman chce zrušit uznání Kosova. Ústavní činitelé takový návrh nepodpořili
– Jak dokáže mrtvý mozek „vyrobit“ dítě? Unikátní případ holčičky Elišky popisuje profesor Roman Gál
– Jak chutná cvrček a k čemu se hodí slupky od brambor? Ukázala výstava Future Port Prague
– Děti kupují vylepšení pro počítačové hry. Česko zatím nemá jasno, zda je to hazard

Jinde

Kryptoměny byly vynalezeny mimo jiné kvůli anonymitě operací s nimi. Nyní však přichází analytický úřad ministerstva financí a chce, aby bylo pod kontrolou, kdo s kryptoměnami obchoduje. Ministerstvo chce pro toto obchodování zavést nový obor živnosti, uvádí iHNed.cz.

Dobrá zpráva pro seniory. Poslanci jim odhlasovali zvýšení důchodů o 900 Kč, píše iDnes.cz.

Do kina

Dnes má slavnostní předpremiéru Marhoulův vysněný snímek Nabarvené ptáče. Novinářskou projekci producenti nedělali. Jste zvědaví tak jako my?

Nabarvené ptáče. Foto: Jan Dobrovský

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější