Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak chutná cvrček: krátká zpráva z hry na budoucnost

Future Návštěvnost slušná, ale rozhodně ne hlava na hlavě. Nic se tu neprodává a už vůbec ne se slevou.
Future Návštěvnost slušná, ale rozhodně ne hlava na hlavě. Nic se tu neprodává a už vůbec ne se slevou.

Pražská výstava Future Port Prague stála za návštěvu, jestli máte rádi technologie. K vidění byly spíš ty současné. Podobu budoucnosti naznačil nehořlavý župan, extrémní recyklace a nezvyklé potraviny.

Stánek české firmy Sens Foods nabízí ochutnávku proteinových tyčinek vyrobených ze cvrččí mouky. Před stánkem postávají dva tři lidé, zatímco naproti ve frontě na hranolky a hamburgery tak padesát.

„Když uhodnete, z kolika cvrčků tahle tyčinka je, dám vám ji zadarmo,“ navrhuje mi dívka ve stánku.

Zkouším si představit, jak je velký cvrček, kolik tak může vážit, a porovnávám to s údaji o složení. Cvrččí mouky je v tyčince osm procent, tedy čtyři gramy.

„Tři?“ zkusím to.

„Přidejte.“

Přidám na deset a pak to vzdám. Správná odpověď zní padesát pět. Gram mouky ze čtrnácti cvrčků. Přesto se to vyplatí. Sens Foods ve svých materiálech uvádí, že na produkci kilogramu bílkoviny se při pěstování cvrčků spotřebuje v porovnání s hovězím dvěstěkrát méně vody, patnáctkrát méně půdy, vyprodukuje se stokrát méně skleníkových plynů. Jsou to závažné argumenty a časem mohou být rozhodující. Věta „před zpracováním do mouky cvrčky zchladíme, usnou do přirozeného spánku“ zní trochu nepříjemně – dokud si nevybavíte, jak totéž probíhá u hovězího.

V rámci výstavy Future Port Prague nepředstavuje expozice firmy Sens Foods žádnou senzaci. Její cvrččí tyčinky si můžete koupit v českých e-shopech už dva roky. Firma prodává i samotnou mouku a nejnověji začala péci chleba s jejím přídavkem, dodávají ho do sítě Penny Market. Hlavně v jihovýchodní Asii už jde o celkem běžnou záležitost, ostatně Sens Foods pěstuje své cvrčky v Thajsku. U nás to je pořád exotika, nadto zatím drahá. Padesátigramová tyčinka, která vám dodá 200 kalorií, stojí kolem padesátikoruny, totéž co normální proteinové tyčinky pro sportovce.

Ochutnávám, tyčinky jsou dobré, příjemně dochucené. Lepší než běžné proteinové. Mohl bych je klidně každý den.

Je tolik věcí, na které si zvykneme.

Zapoj se, odpoj se!

V hlavním sále potkávám

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější