Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

John Bolton končí, Trumpova chaotická administrativa ale zůstává

Za Donalda Trumpa poradce pro národní bezpečnost, za Goerge Bushe ml. velvyslanec USA při OSN John Bolton. Foto: Gage Skidmore, Flickr
Za Donalda Trumpa poradce pro národní bezpečnost, za Goerge Bushe ml. velvyslanec USA při OSN John Bolton. Foto: Gage Skidmore, Flickr

Americký prezident Donald Trump včera oznámil, že John Bolton končí na pozici poradce pro národní bezpečnost. S odchodem známého jestřába ale problémy americké zahraniční politiky skončit nemusejí.

„Johne, je Irsko jednou ze zemí, do které chceme podniknout invazi?“ měl se zeptat americký prezident Donald Trump svého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona v Bílém domě za přítomnosti irského premiéra Lea Varadkara. Po vtipu následoval smích, i když prý trochu nervózní.

Včera se se známým jestřábem Donald Trump rozloučil. Oznámil to – jak jinak – tweetem.

„Informoval jsem Johna Boltona včera večer, že jeho služby už v Bílem domě nejsou třeba. Silně jsem nesouhlasil s mnoha jeho návrhy, tak jako mnozí další v mé administrativě…,“ napsal Trump na své oblíbené sociální síti.

Bolton platil za jednoho z největších „jestřábů“ v Trumpově týmu a v mnoha otázkách se neshodli. V USA nyní běží debata, jak bude americká zahraniční politika po Boltonovi vypadat.

Konec jestřábů v Americe

Boltonovi se například nelíbilo, jak benevolentně Trump přistupuje k severokorejskému lídrovi, nebo že chtěl pozvat lídry Tálibánu do prezidentské rezidence Camp David.

Trump totiž přes svou tvrdou rétoriku není zastáncem zahraničních intervencí, naopak je izolacionista. Jedním z jeho předvolebních slibů bylo, že vrátí americké jednotky ze zámoří domů.

To Bolton formoval Trumpův

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější