Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zavřel Slavii stadion. Dokud budou ti bezmozci dostávat tisícové pokuty, nezbavíme se toho, říká šéf disciplinárky

V duelu Slavie s Olomoucí naházeli příznivci sešívaných pyrotechniku mezi fanoušky Sigmy. Foto: ČTK
V duelu Slavie s Olomoucí naházeli příznivci sešívaných pyrotechniku mezi fanoušky Sigmy. Foto: ČTK

Média zabývající se sportem nemohla v poslední době jeho jméno pominout. Šéf disciplinární komise Ligové fotbalové asociace Richard Baček nedávno proslul tím, že se svými čtyřmi kolegy kvůli výtržnostem fanoušků a házení pyrotechniky uzavřel pro diváky stadion mistrovské Slavie Praha. „Ani nemusí dojít k vhazování pyrotechniky, ona je i tak sama o sobě zdraví nebezpečná,“ trvá si Baček na svém v rozhovoru pro Deník N.

Chápu, že házení pyrotechniky do sektoru hostí některými radikálními fanoušky Slavie v zápase s Olomoucí muselo být přísně potrestáno. Jak těžké je rozhodnout o zavření stadionu s vědomím, že to pak odnese většina slušných diváků?

Samozřejmě že rozhodování o tak závažném trestu, jako je uzavření části, nebo dokonce celého stadionu, bývá vždy těžké. To bylo ostatně i v případě kauzy Baníku Ostrava před třemi lety po incidentech fanoušků ve slezském derby s Opavou. Je to něco jiného než běžné zastavení závodní činnosti za fauly či karty. My ale vždy velice důkladně zjišťujeme charakter a okolnosti daného přečinu. Jde o to, aby se trest nedotkl jen daného klubu, ale byl vyjádřením i směrem k fanouškům. Samozřejmě že si uvědomujeme, že jde o trest, který v konečném důsledku postihuje nejen fandy, kteří se přestupků dopouštěli, ale i ty ostatní, kteří nic neprovedli.

Jde ovšem o princip kolektivní viny.

Souhlasím, ve svém důsledku se to tak jeví, ale je to stále především trest vůči klubu a ten si to musí se svými fanoušky vypořádat. Trest uzavření části nebo celého stadionu ale není jen naší praxí, je využíván i v zahraničí a v mezinárodním fotbale.

A bylo to vaše rozhodnutí v případě uzavření stadionu Slavie pro zápas s Libercem jednomyslné?

Nás je v komisi pět a rozhodujeme konsenzem.

Takže žádné hlasování třeba v poměru tři ku dvěma?

Ne, ne, rozhodujeme ve shodě. Mohou nastat různé názory na nuance daného trestu, ale konečné rozhodnutí je jednotné a stojí za ním celá komise. Pokud jde o používání pyrotechniky, už před časem jsme se vydali cestou nulové tolerance, což jsme nyní uplatnili právě při utkání druhého kola mezi Slavií a Olomoucí.

Richard Baček

Podnikový právník firmy Siemens disciplinární komisi Ligové fotbalové asociace (LFA), dříve Fotbalové asociace České republiky (FAČR), předsedá od léta roku 2013.

Nahradil ve funkci Romana Brnčala, jenž disciplinárku vedl krátce poté, co ji na protest proti řešení kauzy tzv. Křetínského tašky opustil právník Jiří Golda.

Šéfem disciplinárky Baček zůstal i poté, co se komise, již dosud zřizovala FAČR, posunula do struktury klubové LFA.

Baček v minulosti působil v podobné komisi České motocyklové federace. Fotbal nikdy závodně nehrál, je však jeho celoživotním fanouškem. Funkci stejně jako všichni členové disciplinární komise vykonává zdarma. 

Richard Baček je šéfem fotbalové disciplinárky už sedm let. V létě kvůli výtržnostem fanoušků se svými kolegy uzavřel stadion mistrovské Slavie v Edenu. Foto: ČTK / Vít Šimánek

Přiznám se, že mně dříve takzvaná bezpečná pyrotechnika nevadila. Pokud ji ovšem nikdo nehází na plochu, nebo dokonce do sektorů fanoušků soupeře. Fandové po celém světě proto skandují: „Pyro není zločin!“

Bohužel není žádné bezpečné pyrotechniky. Možná jedině taková ta dortová světelná fontána. To je ovšem téměř jediná pyrotechnika, jejíž užívání u nás není regulováno. Všechny ostatní druhy pyrotechniky včetně takzvaných římských svící jsou na veřejných akcích zakázány. Třeba v Praze je to upraveno konkrétní vyhláškou.

Ani to známé fanouškovské dělení na bezpečnou a nebezpečnou pyrotechniku neexistuje. Setkali jsme se s případem, kdy se část této takzvaně bezpečné svíce ulomila, spadla na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Rozhovory

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější