Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Pokud tatínka nechcete, udělejte to slušně.“ Navštívili jsme Koněvovu dceru a vnučku

Foto: Petra Procházková, Deník N
Foto: Petra Procházková, Deník N

Jaké jsou dámy Koněvovy? Vzdělané, zcestovalé, vnučka Jelena miluje psy, dcera Natalija ze sebe sype historická data, jako by v sobě měla zabudovaný počítač. „To tatínek… Pořád nám vyprávěl o druhé světové válce. Ne, o Maďarsku v šestapadesátém, to vůbec ne. Ale o tom, jak osvobozoval Prahu, mluvil často. Tak vás jen prosím, pokud ho tam nechcete, udělejte to nějak slušně. Bez oprátky.“

Nechtějí to dát najevo, ale jsou napjaté. Čtvrtek je pro obě ženy hodně důležitým dnem. V Praze, hodně daleko odsud, se bude rozhodovat o pomníku jejich tatínka a dědečka, sovětského maršála Ivana Koněva. Jejich pohled na celou kauzu kolem sochy na náměstí Interbrigády nemůže být objektivní. Nemůže být zbaven emocí, křivd a osobních vzpomínek.

Protože Natalija je dcerou maršála Koněva, Jelena je jeho vnučka. Obě nosí jeho příjmení.

Setkaly jsme se v osadě Gorki 6, kde žijí na svých dačách.

Obě mají pocit, že zastupitelstvo Prahy 6 bude zítra rozhodovat o osudu jejich slavného předka. Pro Nataliji a Jelenu nejde jen o sochu, ale o pohled na historii, které byl maršál Ivan Stěpanovič Koněv významnou součástí. Navzdory skutečnostem, které podle některých českých i několika ruských historiků zpochybňují jednoznačně kladnou úlohu Koněva v dějinách, pro ně vždy zůstane hrdinou, ideálem muže, který zachránil půl Evropy a možná i celý svět před další válkou. Ale hlavně – tatínkem a dědou.

Pokud by byl památník přemístěn, třeba do nějakého muzea totality, jak byste reagovaly?

Jelena: S tím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější