Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Rusové drancují Donbas, spisovatelé se přou o přechylování a Harvey Keitel si láme jazyk

Držák na noviny © Libor Stejskal. Foto: Deník N
Držák na noviny © Libor Stejskal. Foto: Deník N

Dnes je tomu přesně rok, co redaktoři, editoři, fotografové, grafici a další členové týmu kolem Deníku N poté, co celé dny stěhovali nábytek, sestavovali pracovní stoly a instalovali počítače, mohli konečně odložit šroubováky a symbolicky si připít u příležitosti otevření své redakce.

O dva dny později byl spuštěn crowdfounding a vy, naši budoucí čtenáři jste měli možnost nám na rozjezd Deníku N přispět. Vybralo se mnohem víc, než jsme si tehdy troufli očekávat, a my vám za důvěru, kterou jste nám tehdy bianco dali, moc děkujeme. Věřte, že děláme, co umíme, abychom ji nezklamali.

Z dnešních zpráv, zjištění a komentářů vybírá Libor Stejskal

Uhlí, peníze a krev

Tak tohle se kolegovi spolupracujícímu se slovenským Denníkem N opravdu povedlo. Spolu s dvěma polskými novináři odhalil, kam se ztrácí uhlí z válkou zbídačeného ukrajinského Donbasu. V miliardovém nelegálním byznysu jsou zapleteni ruští oligarchové i tajné služby, vyvážené suroviny a další zboží končí i u českých firem.

S -ová, či bez?

O přechylování ženských jmen se dá přít různě (a že jsem těch pří za posledních několik dní, co vláda odmítla možnost, aby si sama jeho nositelka mohla vybrat, jak se chce jmenovat, slyšel a četl. Spolu se sochou maršála Koněva jde zřejmě o vůbec nejpalčivější problém, jaký tato země má). Jiné to je, když se dohadují lingvisté a lingvistky, jiné zase političky a politici, aktivisté či aktivistky… U nás si to na dané téma rozdala spisovatelka se spisovatelem, až jiskry létaly. Proč by se vlastně Tereza Brdečková ráda jmenovala Brdečka a jak si Jaroslav Veis vyzkoušel, jaké to je žít s přechýleným jménem? To si fakt dejte.

Bez sex-appealu to nejde

Reklamní stratég Martin Jaroš se svěřil kolegům Janě Ciglerové a Janu Moláčkovi, že není dost sexy na to, aby zaujal české voličky a voliče, a tudíž upouští od svého záměru založit politickou stranu a kandidovat příští rok v parlamentních volbách. Nakonec kdybych měl volit, asi bych také raději zůstal v Kataru.

Slovanské esperanto

„Pamětaj, že Isus Christos jest naš gospod, on nas svojeju smrtju izkupil i v věky spasil,“ moří se známý americký herec Harvey Keitel v Nabarveném ptáčeti se slovy, v nichž nikdo na světě nepoznává svoji mateřštinu. Nejen o svém setkání s ním vypráví Vojtěch Merunka, informatik a softwarový inženýr, který vymyslel umělý jazyk – mezislovanštinu, již si režisér Václav Marhoul vybral pro těch několik dialogů do svého nového filmu. Jak takový nový jazyk vzniká, k čemu může být dobrý a jaký s ním má jeho autor plány, na to se ho zeptali Magdalena Slezáková a Petr Koubský.

Tak jak?

Skvělé, Věra Jourová má ve svém druhém funkčním období jako první Češka v Evropské komisi povýšit na místopředsedkyni, mne si ruce Andrej Babiš a někteří další. To jsme dopadli, ohrnuje nos opozice a má za to, že dohled nad hodnotami EU a transparentností, který má Jourová vykonávat, je třeba ve srovnání s ekonomickými oblastmi vcelku bezvýznamnou funkcí. Ohlasy na její nominaci sháněli z redakce Adéla Skoupá a Lukáš Prchal. A s nimi také naše spolupracovnice v Bruselu Markéta Boubínová.

Nevyzpytatelný Macron

Francouzský prezident překvapil v poslední době několika vstřícnými výroky na adresu Ruska. Kolegové Kirill Ščeblykin a Bára Janáková zjišťovali, kam až jeho vstřícnost podle analytiků může zajít a zda je ve hře případné zrušení sankcí za okupaci Krymu.

Kde se ti borci berou?

Ještě před pár dny znali jméno Jonáše Forejtka jen skuteční znalci současného tenisu. Pak osmnáctiletý mladík vyhrál juniorské grandslamové US Open a rázem ho u nás zná skoro každý. Vždyť něco takového se některému z českých juniorských tenistů podařilo naposledy před osmi lety. Kde se ale vzala velká česká naděje tohoto sportu? David Janeczek si o tom povídal s jeho otcem Ladislavem.

V zítřejším vydání Deníku N mimo jiné najdete:

  • Zeman přijal rusínské aktivisty včetně popa, který byl odsouzen za separatismus
  • Proč se nacionalistickým populistům daří více v zemích Visegrádu než na Západě. Komentář Jiřího Pehe
  • K čemu jsou architekti? Kniha popisuje architekturu jako řešení rébusu
  • Belgický fotbalista Romelu Lukaku záhy po přestupu do Interu Milan poznal italský rasismus
Titulní strana zítřejšího Deníku N

Co dál stojí za povšimnutí

Jen osm procent Čechů věří Spojeným státům víc než Evropské unii. Jen devět procent Čechů by v případě konfliktu USA versus Rusko podpořilo Moskvu. A jen šest procent Čechů by v případě konfliktu USA versus Čína podpořilo Peking. Většina by podle průzkumu ECFR chtěla zůstat stranou, upozornil na svém twitterovém účtu kolega z HN Martin Ehl.

Novináři francouzského deníku Le Monde v otevřeném dopise vyzvali Daniela Křetínského, aby jim písemně zaručil vydavatelskou nezávislost. Prohlášení jich podepsalo přes 460, informoval server Newsroom ČT24.

Hluboko pod povrchem Měsíce se mohou skrývat drahé kovy, jako jsou platinium či paladium, míní mezinárodní tým vědců ve studii publikované v odborném časopisu Nature Geoscience, z níž citoval server Newsweek.

A na závěr

Už zřejmě štveme i slony. Nejméně sedmnáct lidí bylo zraněno poté, co se během náboženského procesí dva slavnostně vyzdobení tlustokožci rozhodli, že už je to nebaví. Osobně si myslím, že nutit zvířata účastnit se ryze člověčích rituálů skutečně není dobrý nápad. Záběry z incidentu přinesla televize CNN.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější