Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak je možné, že mrtvý mozek dokáže „vyrobit“ zdravé dítě? Nevíme, říká lékař o svém mimořádném případu

Porod malé Elišky císařským řezem. Foto: Fakultní nemocnice Brno
Porod malé Elišky císařským řezem. Foto: Fakultní nemocnice Brno

Sedmadvacet let se Roman Gál věnuje medicíně. A přesně tolik let bylo pacientce, kterou v dubnu přivezli na jeho Kliniku anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ve Fakultní nemocnici Brno. Její mozek po těžkém krvácení vypověděl funkci, v jejím nitru ale bylo zdravé dítě. O tom, co ho čtyři měsíce péče o matku s dcerou naučily, co všechno se mohlo pokazit a jak lidské tělo bez řídící jednotky dokáže zajistit růst dítěte, mluvil s Deníkem N.

Předposlední dubnovou neděli přivezli záchranáři do fakultní nemocnice v Brně ženu s masivním krvácením do mozku a v 16. týdnu těhotenství. Ještě toho dne ztratila schopnost sama dýchat a lékaři konstatovali smrt mozku.

Dítě ale bylo v dobrém stavu, proto se zdravotnický tým rozhodl udržet ženu při životě tak dlouho, jak to jen půjde. Do kritické hranice zhruba 25 týdnů, od které se má za to, že novorozenec dokáže s rizikem vážných zdravotních problémů přežít, chybělo devět týdnů.

Brněnským lékařům se nakonec povedlo udržet ženu při životě 117 dnů a 15. srpna se císařským řezem narodila zdravá holčička Eliška s váhou přes dvě kila. Obě čísla jsou ve světě, kde je podobných případů známých jenom několik desítek, rekordní. V ten samý den lékaři odpojili mladou matku od přístrojů.

V široce medializovaném případě často zaznívá spojení mozková smrt. Co přesně tenhle termín znamená?

Smrt mozku je v podstatě totožná se smrtí člověka. Mozek je bez jakéhokoliv cévního zásobení, a jelikož jako hlavní řídící jednotka organismu reguluje veškeré další funkce, dochází ke smrti jedince.

Když odumře jenom vrchní kůra, je to vegetativní stav. Tady odumřel celý mozek, i ty nižší etáže. Již ten samý den, kdy jsme pacientku přijali, vymizela spontánní dechová aktivita a následně byla smrt mozku potvrzena neurologickým vyšetřením.

Říká se tomu areflexie nad C1, neboli vymizení hlavových reflexů nad prvním krčním obratlem. Třeba ve Spojených státech to stačí k potvrzení mozkové smrti. U nás se, pokud se jedná o dárcovství orgánů, dělají ještě další vyšetření.

Ve chvíli, kdy vám pacientku přivezli, byla v 16. týdnu těhotenství. Co rozhodlo o tom, že jste se ji a její dítě pokusili udržet při životě?

Věděli jsme, že paní je těhotná, a první, na co jsme se zaměřili, byl stav plodu. To byly dva rozhodující faktory: stav orgánů a vůbec matky a stav plodu, který byl dle úvodních vyšetření zcela zdravý.

Začali jsme s resuscitačními postupy a v úvodních týdnech jsme nevěděli,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější