Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Okopáváním brambor proti volbám, odstřely pro dobro lesa a komunisté v propadlišti dějin

Notes Deníku N. Ilustrační foto: Deník N
Notes Deníku N. Ilustrační foto: Deník N

Česko je vidět. Nemůžou za to jen dlouháni z basketbalového týmu, ale i tahanice kolem dejvické sochy maršála Koněva. Aktuální texty Deníku N vybírá Jan Pavec.

Z naší produkce:

Petra Procházková dostala po pěti letech vízum do Ruska, a čtenářům Deníku N tak může nabídnout pohled na právě probíhající volby. Ty jsou v současném Putinovu režimu vcelku bezvýznamnou záležitostí. Účast je mizerná, ať už kvůli proškrtávání opozičních kandidátů, okopávání brambor, nebo sběru cedrových šišek na Altaji.

V souvislosti s odstraněním sochy sovětského maršála Ivana Koněva ve veřejném prostoru koluje nepravdivá informace o tom, že starosta Prahy 6 je příbuzným agenta gestapa Otto Koláře. Ruská média přidala vymyšlenou zprávu o tom, že pro odstranění pomníku je jen 0,43 procenta českých obyvatel. Šlo přitom jen o volební zisk hnutí, které žádalo odvezení sochy z pražských Dejvic. Genezi aktuálního sporu, kvůli němuž musí mít starosta ochranku, shrnul Honza Wirnitzer.

Na první poslech to může vzbudit odpor, na ten druhý už to dává smysl. Cestou k záchraně českých lesů má být i intenzivnější odstřel srn, jelenů či daňků. „Rozhodně je pro naše lesy do budoucna nezbytné zásadní snížení početnosti spárkaté zvěře, protože přirozená obnova, k níž by měl les směřovat, bez snížení počtu spárkaté zvěře bude velmi obtížně možná,“ vysvětluje Jan Farkač, který v rozhovoru s Adélou Skoupou objasňuje požadavky vědců na změny v lesním zákoně.

Komerční sdělení: Telekomunikační trh v Česku se během léta výrazně proměnil. Společnost Vodafone po koupi firmy UPC posílila v oblasti optických sítí a představila první společnou nabídku. Od září platí, že veškeré služby od UPC si zákazník může objednat v prodejnách Vodafonu a naopak.

Mediálním prostorem probleskují některé opravdové a mnohé domnělé hrozby. Už je tomu ale dobrých několik desítek let, kdy mezi ně nepatří hrozba atomové války. I kvůli tomu chtějí někteří pražští radní zrušit protiatomové kryty, píše Prokop Vodrážka. Jejich údržba hlavní město ročně přijde na sto milionů.

Sociální demokrat Libor Rouček byl mluvčím vlády dnešního prezidenta Miloše Zemana, později se stal europoslancem. Když se před pěti lety o tento post ucházel potřetí, ČSSD ho umístila na nevolitelné, deváté místo kandidátky. Stranu za to silně kritizoval a podobný tón vůči ní v rozhovoru s Honzou Tvrdoněm a Hankou Mazancovou stále zachovává. Podle něj v ní došlo k degeneraci. „V jejím čele jsou ti, kteří nikdy nepracovali, kteří se u Mladých sociálních demokratů naučili akorát intrikovat a tlačit se nahoru. Pokud se takovým lidem podaří dostat do vedení, chtějí se tam zabetonovat, protože by o své pozice mohli v příštích volbách přijít,“ tepe Rouček stranu.

A levice ještě jednou. Jakkoliv by se to i díky frekvenci slova neomarxismus ve veřejné diskusi nemuselo zdát, české komunisty volební průzkumy pomalu posílají do propadliště dějin. I když si to sami představitelé strany nepřipouští, trend je zjevný. S využitím dlouhodobých dat ho popsal Honza Tvrdoň.

Kdo v Praze bydlí v oblastech s vysokou hustotou AirBnb bytů a hostelů, ten situace určitě zná. V MHD ho při ranní cestě do práce svými slovními kulomety pravidelně budí skupinky španělských či italských studentů. Množství informací, které si tímto způsobem mluvy za minutu mohou sdělit, se přitom rovná tomu, co za stejnou dobu dokáže nad pivem vyložit průměrný Čech. Zjištění francouzských vědců popisuje Petr Koubský.

Čeští basketbalisté senzačně postupují do čtvrtfinále mistrovství světa. Za nenadálým úspěchem je hvězdný Tomáš Satoranský. Český tým srdcařů popisuje David Šváb.

V zítřejším tištěném vydání Deníku N najdete:

  • proč se u nás málo pracuje z domova
  • jak vznikla mezislovanština pro Nabarvené ptáče
  • proč v Praze piráti školí piráty
Titulní strana Deníku N 10. září 2019.

Co se píše jinde:

Tenhle krok u voličů asi nebude moc populární. Pražské radnice si u magistrátu vymohly, aby dostaly možnost zvýšit daň z nemovitosti. Praha je totiž jediné české město, kde o výši daně informuje někdo jiný, než kdo ji nakonec obdrží. Informuje o tom server Aktuálně.

Hospodářské noviny přinesly zprávu o tom, že by se Věra Jourová mohla stát místopředsedkyní Evropské komise pro demokracii, právní stát a základní lidská práva. Je to sice silná pozice, ale na druhou stranu ne úplně příjemná – česká komisařka by se tak pravidelně dostávala do střetů se zeměmi jako Polsko nebo Maďarsko.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější