Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Komunisté se vytrácejí. Za pád pod pět procent může agentura i manipulace, tvrdí Filip

Sídlo KSČM v ulici Politických vězňů v Praze. Foto: Hana Mazancová, Deník N
Sídlo KSČM v ulici Politických vězňů v Praze. Foto: Hana Mazancová, Deník N

Komunisté se poprvé po třiceti letech v průzkumu propadli pod pětiprocentní hranici. Sami se sice uklidňují, že šlo o jednorázový výkyv, v dlouhodobém pohledu ovšem klesají už několik let, a pokud se jim nepodaří tento trend zvrátit, budou mít problém se znovu dostat do Poslanecké sněmovny.

Komunistická strana Čech a Moravy se potýká s nepříjemností. Srpnový volební model společnosti Kantar CZ pro Českou televizi totiž straně přisoudil pouhá čtyři a půl procenta. Jde tak o první průzkum polistopadové doby, který by komunisty poslal mimo sněmovní křesla. Před rokem 89 se komunisté jako vedoucí síla ve státě těšili dominantní roli a i po revoluci byli pevnou součástí českého stranického systému.

Volební model agentury Kantar naznačuje, že by jejich poslanecká éra mohla pomalu končit. Není to ovšem tak snadné. Výzkumy jiných agentur z posledních let totiž naznačují, že KSČM fakticky stagnuje. Podporu ztrácí velmi pozvolna.

„Komunisté mají v poslední době několik průzkumů, ve kterých klesají. Tyto poklesy jsou ale často v rámci statistické chyby, což je hodně málo. Může tak jít o náhodu,“ říká pro Deník N matematik Michal Škop, který provozuje projekt Mandáty.cz. Ten analyzuje právě volební modely různých agentur.

Na druhou stranu data za delší časové období ukazují, že komunisté skutečně postupně z české politické scény mizí. „Být jimi, tak jsem při pohledu na dlouhodobé trendy docela nervózní. Protože pokud to tak bude pokračovat, budou v roce 2021 mimo Sněmovnu,“ doplňuje Michal Škop.

Klouzavý průměr volebních modelů KSČM. Zdroj: Mandáty.cz

Z pohledu období po volbách 2017 je KSČM, s výjimkou posledního měření agentury Kantar, víceméně na svém. V těchto sněmovních volbách dostali komunisté 7,76 procenta hlasů. Šlo tehdy o jejich nejhorší výsledek od vzniku strany v roce 1921.

Dlouhodobý problém

Podle špiček KSČM za propad může agentura Kantar. „Jde o průzkum na malém vzorku voličů, a navíc v manipulativní kampani spojené se srpnem, v tom je agentura Kantar typická,“ uvedl pro Deník N předseda KSČM Vojtěch Filip. V čem spatřuje manipulace, nevysvětlil.

Proti nařčení z manipulace se agentura ohradila. „Naše modely volebních preferencí dlouhodobě provádíme neměnnou metodikou, co se týče sběru dat i jejich zpracování, přičemž u obojího dbáme na maximální kvalitu a naprostou nestrannost. I proto předvolební modely Kantar CZ (dříve Kantar TNS, TNS Aisa) realizované od r. 2013 velmi solidně a nejlépe ze všech agentur kopírují výsledky voleb, což je nejlepší ukazatel jejich důvěryhodnosti,“ řekl Deníku N analytik Kantar Pavel Ranocha.

Kantar patří do sdružení agentur Simar, které dodržují řadu metodologických standardů a jsou brány za relevantní. Volební model ČT byl založen na odpovědích 847 respondentů. Třebaže Filip toto číslo zpochybňuje, počet respondentů je relevantní. Záleží primárně na tom, zda se agentuře podaří namodelovat reálné rozdělení společnosti.

KSČM má však momentálně víc problémů než jeden průzkum jedné agentury. Ať už při

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější