Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak přežít popravu přítele? I o tom vypráví nový dánský filmový hit podle skutečných událostí

Originální plakát k filmu. Foto: Archiv
Originální plakát k filmu. Foto: Archiv

Vidíš měsíc, Danieli je film o dánském fotografovi, kterého 398 dní drželi v zajetí islámští teroristé. Propustili ho až po zaplacení horentní sumy výkupného. Příběh dojímá i šokuje. Film v těchto dnech, krátce po premiéře, bourá rekordy v návštěvnosti jak v Dánsku, tak třeba v Německu. Ve čtvrtek má premiéru v Česku.

Většina lidí ten příběh zná – příběh mladého fotografa Daniela Rye, který chtěl v Sýrii změnit život obyčejných lidí ve válečných poměrech. Ale unesli ho fanatici z Islámského státu (ISIS) a třináct měsíců ho bili, mučili, týrali hladem a žízní, nepouštěli na záchod a neustále mu vyhrožovali smrtí. Utekl, ale byl chycen a krutě potrestán. Pokusil se o sebevraždu, ale přežil. Pak začal znovu bojovat a věřit. Nakonec měl štěstí. Dostal se na svobodu díky své nesmírně vytrvalé rodině, které se podařilo sehnat 15 milionů dánských korun (před dva miliony eur) na výkupné. Sedm z dvacítky jeho spoluvězňů takové štěstí nemělo. Islamisté je zabili. Byl mezi nimi i Danielův přítel, americký novinář James Foley. Byl popraven setnutím hlavy 19. srpna 2014. Akt byl natočen na video a rozeslán po celém světě.

Přestože vyústění příběhu je všeobecně známé, působí nový film jako napínavé drama, dojemné a velmi citově silné vyprávění. Palce v kinech drží vězňům každý a všichni společně vytahují kapesníky. 98 procent diváků, kteří film už viděli, ho chválí. Možná mají pocit, který jeden z recenzentů na webu dánského rozhlasu popsal slovy: nemohl jsem se dočkat, až vyjdu z kina na čerstvý vzduch, nadechnu se a ochutnám svobodu. Mnozí Dánové si myslí, že film Vidíš měsíc, Danieli by povinně měl vidět každý, kdo se alespoň trochu zajímá o dění ve světě a základní lidské hodnoty.

Deníky Susanne

Titul filmu i stejnojmenné knihy, podle které je natočen, odkazuje na zápis v deníku Danielovy maminky Susanne. Ta se utěšovala tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější