Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Důchodová reforma není podle Maláčové potřeba. Unie chce motivovat tatínky k rodičovské

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Rodičovská dovolená půjde čerpat i po částech. Budou se na ní muset vystřídat oba rodiče, pokud nechtějí přijít o dva měsíce. Resort práce připravil „adaptaci“ důchodového systému. Podle Maláčové reforma není třeba. Ministryně kromě důchodů řeší i zvýšení minimální mzdy, životního minima nebo odměn pěstounům. V pravidelném přehledu najdete také informace o elektronických dražbách Finanční správy, hádkách o mýto na pražské radnici, zastropování cen za revize kotlů nebo chystané podpoře zemědělců obnovujících původní krajinné prvky.

Změny v rodičovské

Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek se do tří let změní. Nařizuje to evropská směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem, kterou členské státy musí implementovat do začátku srpna 2022. Předepisuje, aby se rodičovská dovolená dala čerpat pružněji. Tedy nejen naráz, ale i po částech. Dva měsíce rodičovské mají být nepřenosné, aby matka a otec měli motivaci se v péči o potomka vystřídat. Členské státy EU musí podle směrnice občanům poskytnout nárok aspoň na čtyřměsíční rodičovskou dovolenou, kterou budou mít možnost vybrat maximálně do osmi let dítěte.

Náměstkyně ministryně pro pojistné systémy a nepojistné dávky Kateřina Jirková podle ČTK uvedla, že není možné směrnici transponovat, aniž by se změnila pravidla u rodičovského příspěvku. Maláčová v souvislosti se změnami uvedla, že by se rodičovský příspěvek mohl stanovovat stejně, jako je tomu nyní u peněžité pomoci v mateřství (lidově mateřské).

V současnosti rodičovský příspěvek podle Jirkové nahrazuje příjem rodiče, podporu na dítě či výdaje kvůli nedostatku školek. Podle náměstka pro legislativu Petra Hůrky ale EU vyžaduje, aby byl příspěvek sekundární dávkou k mateřské a byl fixován na kompenzaci ztráty výdělečné činnosti. Připustil, že by se proto v budoucnu mohly vyplácet i dvě dávky. Jedna pro rodiče jako náhrada za výdělek a druhá na dítě.

V souvislosti s rodičovským příspěvkem je na místě připomenout Sněmovnou projednávaný návrh, který má dávku od ledna zvýšit na 300 000 korun.

Dražby i přes internet

Movité i nemovité věci zabavené Finanční správou dlužníkům v rámci daňové exekuce mohou zájemci nově vydražit i elektronicky. Aplikace Elektronických dražeb (APED) funguje od září, zatím jen pro dražby nařízené Finančním úřadem pro Středočeský kraj. Účastnit se jich ale mohou všichni bez místního omezení. Rozšíření elektronické formy na dražby všech úřadů se předpokládá od 1. ledna 2020.

Aplikace je přístupná pro fyzické i právnické osoby a funguje na prohlížečích Edge, Firefox, Chrome, Opera a Safari. Umožňuje nastavení limitu maximální nabízené ceny (nejvyššího dražebního podání) a sledování průběhu dražeb bez uživatelského účtu. Kdo si zde účet naopak zřídit chce, musí se v aplikaci zaregistrovat a jednorázově se ověřit na územním pracovišti finančního úřadu, které je uvedeno v seznamu APED. Podmínky a postupy elektronických dražeb najdete na webu Finanční správy.

Místo reformy penzí devět změn

Ministerstvo práce místo penzijní reformy představí takzvanou adaptaci důchodového systému zahrnující devět změn. Ačkoli zatím ministryně Maláčová nechce konkrétněji prozrazovat chystaná opatření, podle ČTK mezi ně bude patřit dřívější odchod do penze pro náročné profese, úprava důchodů pečujících osob a přenastavení třetího pilíře. Tedy témata, která řeší Komise pro spravedlivé důchody.

Maláčová tvrdí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Týden v peněžence

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější