Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Putin není filozof a Rusko není Mordor, tvrdí ve své nové knize Mark Galeotti

Vladimir Putin s patriarchou moskevským a veškeré Rusi Kirillem. Zdroj: www.kremlin.ru
Vladimir Putin s patriarchou moskevským a veškeré Rusi Kirillem. Zdroj: www.kremlin.ru

Expertovi na ruskou politiku Marku Galeottimu se podařilo popasovat s některými západními mýty o ruském vládci, aniž snížil nebezpečí, které ruský režim představuje.

Jedním z nejzažitějších klišé o Rusku je láska Rusů k šachům a jejich velmistrovská hra. Po ruské nezákonné anexi Krymu v roce 2014, zvolení Donalda Trumpa do úřadu amerického prezidenta a brexitu vznikl obraz Vladimira Putina jako geniálního šachového mistra, který si na šachovnici vodí ostatní světové lídry.

„Donald Trump hraje dámu, zatímco Putin 3D šachovou partii,“ řekla v minulém roce Hillary Clintonová, když se vyjadřovala k tomu, zda je prezident Trump Putinovým nástrojem, nebo jen neschopným přihlížejícím.

Mark Galeotti je odborníkem na mezinárodní zločin a ruskou bezpečnostní politiku. Je autorem oceňované knihy Vory: Ruská supermafie o ruském organizovaném zločinu. Právě nechuť nad touto a dalšími karikaturami Vladimira Putina vedla autora podle jeho slov k napsání této knihy.

Musíme si promluvit o Putinovi se skládá z krátkých kapitol, kde se Galeotti vypořádává s jednotlivými představami, které o ruském vládci máme. Galeotti při tom spoléhá na své znalosti vyplývající z jeho rozhovorů s policisty, úředníky a jinými insidery ruského režimu.

Není tedy odbornou publikací, ale komentářem, který čtenář přečte za jedno odpoledne. Z malého rozsahu vyplývají i omezení knihy, kdy se například čtenář nedozví, jak měl Západ zabránit tomu, aby si po roce 2000 Rusko neodcizil a nevyvolal v něm pocit zhrzení. Přesto se jedná o pronikavé čtení, které svým střízlivým popisem ruského režimu obohacuje českou debatu.

Judista, nikoli šachista

Podle Marka Galeottiho je daleko přesnější metaforou Putinova fungování judo než šachy. Šachy totiž jako hra stojí na jasných pravidlech, která se dodržují, jsou transparentní a mají své mantinely. Putin je naopak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rusko

Kultura, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější