Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kapitán knihomol, krátkozraký střelec i citlivý obr. Tým srdcařů překvapuje basketbalový svět

Největší hvězdou českého týmu je bezpochyby Tomáš Satoranský, ale na turnaji v Číně se ve vynikajícím světle ukazují i další Češi. Foto: ČTK / Sin-chua, Ding Ting
Největší hvězdou českého týmu je bezpochyby Tomáš Satoranský, ale na turnaji v Číně se ve vynikajícím světle ukazují i další Češi. Foto: ČTK / Sin-chua, Ding Ting

Český basketbal prožívá díky postupu národního týmu na mistrovství světa v Číně mezi nejlepší šestnáctku obrovský úspěch. A po sobotní výhře nad Brazílií má velkou šanci dostat se do čtvrtfinále. Dnes si o něj zahraje s Řeckem. Největší hvězdu Tomáše Satoranského znají často i lidé, kteří tento sport nesledují. Kdo jsou však další klíčoví hráči, kteří splnili sen mnoha svých předchůdců?

Satoranský se díky podpisu smlouvy s Chicagem Bulls stal nejlépe placeným českým sportovcem. Svou kvalitu ukazuje i na šampionátu, kde dovedl český tým k postupu ze základní skupiny na úkor favorizovaných Turků. Jenže bez ostatních by to nedokázal, což si sám uvědomuje.

„Největší radost mi udělalo, že se na postupu podíleli všichni. I hráči na lavičce nás neskutečně podporují. Bylo vidět, že to nebylo o individuálních výkonech, ale o celém týmu,“ řekl basketbalista po výhře nad Tureckem.

A kdo tedy tvoří tým, který dosud žil tak trochu ve stínu Satoranského a absentujícího Jana Veselého, nejužitečnějšího hráče Euroligy?

V srpnové anketě Basketbalista roku se za touto hvězdnou dvojicí objevil na třetím místě Jaromír Bohačík. Roli opory, která má Satoranskému v útoku pomáhat co nejvíce, naplňuje i v Číně.

Bohačík je zatím nejlepším střelcem týmu. Dokonale tak napravuje dojem z posledního velkého turnaje, když na Eurobasketu 2017 měl jako nejužitečnější hráč české ligy také patřit k lídrům. Jenže po vydařené přípravě svou roli neustál, tehdy ještě nebyl na mezinárodní basketbal dostatečně připravený.

Od té doby však „Boči“ získal potřebnou sebedůvěru v těžkých zápasech Ligy mistrů v dresu Nymburka a stal se psychicky mnohem odolnějším střelcem.

Jeho velkou výhodou je,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější