Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jsem jen obyčejná ženská z vesnice, ale hubu a krok držet nebudu, říká demonstrantka, která porazila Babiše

Jana Filipová u Obvodního soudu Praha-západ (6. září 2019). Foto: Roman Vondrouš, ČTK
Jana Filipová u Obvodního soudu Praha-západ (6. září 2019). Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Demonstrantka Jana Filipová dnes vyhrála soud nad premiérem Andrejem Babišem. Předseda vlády se jí musí omluvit za to, že o lidech, kteří proti němu loni v srpnu protestovali, řekl, že jsou za své angažmá placení. „Kromě obrovské radosti jsem cítila i obrovské zadostiučinění,“ řekla Filipová v rozhovoru pro Deník N. Verdikt soudu je nepravomocný, premiér se proti němu odvolá.

Jaké to je, vyhrát soud nad premiérem Andrejem Babišem?

Mám obrovskou radost. Obrovskou. Musím se přiznat, že jsem se po soudním verdiktu rozbrečela. Já jsem tam totiž nestála jen sama za sebe. Byla jsem tam kvůli desítkám tisíc lidí, které premiér Babiš pozurážel tím, že je označil za placené demonstranty. Nás všechny tak označil. Soud dal za pravdu všem těm lidem, které Babiš svým výrokem poškodil. Teď už jen budu čekat, až mi premiér do měsíce na moji adresu pošle dopis s omluvou.

Premiér u soudu nebyl. Čekala jste, že přijde?

Ale to vůbec. Já jsem pro něj příliš malá ryba na to, aby se mnou osobně zaobíral. To jsem pochopila už z našeho setkání, kdy jsem se ho zeptala, zda dostal můj dopis. On to popřel, ale já mám podací lístek a věděla jsem, že lže. Proto jsem se ho zeptala, zda se hodlá omluvit. On řekl, že se omlouvat nebude a pak už se se mnou nehodlal bavit.

Andrej Babiš 12. července 2017 na TV Nova na otázku, zda věří tvrzení, že jsou demonstranti zaplacení, i když pro to poslanec Růžička (ANO) nemá důkazy, doslova řekl: „Tak já jsem o tom přesvědčený. My ty lidi totiž známe, oni protestují proti mně už rok a půl, dokonce protestovali proti mojí svatbě, protestovali před zámkem v Lánech. My je známe z naší kampaně, kde nám bránili, abychom mluvili s občany. To jsou stále stejní lidi, neumím si představit, že by někdo demonstroval šestnáct hodin v kuse a šestnáct hodin v kuse řval jen tak, že se nudí, takže asi nějaká motivace tam bude. Neříkám, že všichni, ale my některé ty lidi známe, chodí s námi už rok a půl, dělají všechno, proti nám. Takže umím si to představit.“ Svá tvrzení pak podpořil dalšími vyjádřeními v jiných médiích.

Takže to pro vás dnes musela být velká satisfakce.

Ano, kromě obrovské radosti jsem cítila i obrovské zadostiučinění. Myslím, že k tomu mám důvod, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější