Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Léčit kocovinu panáky? Ekonomové hodnotí, jak na Česko může dopadnout hrozící recese

Výroba alkoholu v Česku. Ilustrační foto: ČTK
Výroba alkoholu v Česku. Ilustrační foto: ČTK

Zeptali jsme se expertů, zda nás čeká podobná recese jako před deseti lety a koho může pokles ekonomiky zasáhnout.

České ekonomice se sice podle statistik stále daří, sousední Německo, na které je náš průmysl úzce navázán, už ale hlásí pokles HDP – ve druhém čtvrtletí se snížil o desetinu procenta. Pokud se to zopakuje i v tomto kvartálu, spadne země oficiálně do recese.

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) přitom v posledním desetiletí platilo, že kdykoliv zakolísalo Německo, došlo s mírným zpožděním ke zhoršení situace také u nás.

Pomalé brzdění české ekonomiky je už navíc patrné i v některých firmách. „Objednávek máme málo, v porovnání s loňským rokem je to zhruba o třicet procent méně,“ řekl Deníku N ředitel jedné z mnoha společností dodávajících díly automobilkám, který si nepřál být jmenován. Kvůli poklesu poptávky už vedení této firmy zvažuje i propouštění.

Kromě růstu nezaměstnanosti by případná recese v Česku mohla zastavit růst mezd a celkově zhoršit finanční situaci domácností. Zároveň ale platí, že některé zboží a služby by kvůli celkovému omezení spotřeby mohly v době hospodářských problémů zlevnit.

Do kterých oblastí české ekonomiky by její zpomalení nejvíce dopadlo, odpovídají ekonomové v anketě Deníku N.

Seznam otázek, na které experti odpovídali:

  • Směřuje česká ekonomika ke stejnému poklesu jako v letech 2008 až 2009?
  • Komu hrozí v nejbližším roce propouštění?
  • Je možný ekonomický pokles důvodem pro to, aby lidé méně utráceli? Nebo si přílišným šetřením a omezováním nákupů vyvoláme recesi tak trochu sami?
  • Jaké spořicí a investiční nástroje byste v případě recese běžným, spíše konzervativním spotřebitelům doporučili?
  • Pokud dojde k recesi, co by v Česku mohlo zlevnit?

Odpovídali:

  • Jana Steckerová, ekonomka Komerční banky
  • Jan Fanta, partner podnikového poradenství a řízení rizik ve společnosti EY
  • Dominik Stroukal, ekonom společnosti Roklen
  • David Marek, ekonom společnosti Deloitte

Směřuje česká ekonomika ke stejnému poklesu jako v letech 2008 až 2009?

Jana Steckerová

V současné době je ve výrazně lepší kondici, než tomu bylo před nástupem recese v letech 2008 a 2009. V roce 2021 tak očekáváme pouze zpomalení domácího růstu, které přijde jako důsledek nástupu recese ve Spojených státech amerických ve druhé polovině příštího roku.

Jan Fanta

Zatím pravděpodobně ne, přestože se už začínají objevovat varovné signály včetně zpomalování německé ekonomiky, na kterou je ta česká velmi navázaná.

Dominik Stroukal

Česká a celá severoatlantická ekonomika směřuje k ještě větší krizi, než byla ta poslední. To ale neznamená, že dorazí. A ani to neznamená, že pokud dorazí, tak bude stejně bolet – máme tu centrální banky, které dokáží problém odsunout daleko do budoucnosti.

Populární je srovnání s alkoholismem. Poslední kocovinu jsme vyléčili ještě více panáky. Za každým panákem si můžeme představit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější