Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

ČSSD zdegenerovala, bojuje o přežití. Jejímu vedení ale jde jen o moc, říká Rouček

Libor Rouček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Libor Rouček. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Sociální demokracie vyšla z krize kolem ministerstva kultury kvůli své vlastní neschopnosti nejhůř ze všech. Strana bojuje o přežití, ale vedení jde jen o to, aby se udržela u moci, říká v rozhovoru pro Deník N sociálnědemokratický politik a bývalý europoslanec Libor Rouček. Prezident Miloš Zeman, jehož vládě dělal čtyři roky mluvčího, podle něj přešel od sociálnědemokratických myšlenek až ke krajní pravici. Rouček tento týden vydal své politické paměti Můj a náš příběh, v nichž vzpomíná nejen na někdejší spolupráci se současnou hlavou státu.

Před pár dny skončila krize kolem ministerstva kultury. Do křesla usedne váš stranický kolega Lubomír Zaorálek. Jak to řešení hodnotíte?

Luboš Zaorálek tu situaci zvládne. Ministrem už byl, naštěstí o české kultuře i něco ví, zná její význam pro desetimilionový národ, který nemá až takovou politickou a hospodářskou sílu nebo vliv. On to ustojí.

Jiná otázka ale je, proč tahle krize vůbec vznikla. Určitou vinu má prezident kvůli svému chování, část premiér, protože nebyl dost silný si nominaci Michala Šmardy vynutit. Ale hlavní vinu vidím v ČSSD. Ta dostala před dvěma lety ve volbách totálně na frak a nikdo si nepoložil otázku, proč klesla z 30 a pak z 20 na sedm procent.

Je jednoduché všechno svádět na Andreje Babiše, že díky miliardám má prostředky, kterým ČSSD nemůže čelit. Ale sociální demokracie si příčiny debaklu vůbec nevyjasnila. Jednou z nich je nedostatečná personální politika. Když jde strana do vlády, má mít předem připravené lidi na různá ministerstva. Takhle ČSSD loví z klobouku nebo se snaží uspokojovat nejrůznější krajské zájmy.

Byl to i případ Michala Šmardy?

Byl to případ (Antonína) Staňka. Jsem přesvědčen, že byl dobrým primátorem Olomouce, ale nikdy neměl být ministrem kultury. Problém začal už jeho jmenováním. Když pak končil, ČSSD byla pod tlakem a navrhla svého místopředsedu, protože nemá personální politiku.

Předseda Hamáček si myslel, že místopředseda strany Šmarda bude správným člověkem, protože je místopředseda. Nikdo si ale nepoložil otázku, zda

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější