Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Až si USA plácnou s Tálibánem, hrozí pogromy a nadvláda extremistů, bojí se Afghánci

Americký instruktor v Afghánistánu pomáhá místnímu vojákovi správně nosit vojenskou výstroj. Foto: Paikar Paikar
Americký instruktor v Afghánistánu pomáhá místnímu vojákovi správně nosit vojenskou výstroj. Foto: Paikar Paikar

Washington je blízko dohodě s extremistickým hnutím Tálibán o neútočení. Plán, podle kterého se Američané stáhnou zatím z pěti vojenských základen během 135 dnů, je dokončen. Vysvětlit, co všechno obsahuje, přijel tento týden do Kábulu Zalmaj Chalilzad, představitel USA pro otázky usmíření v Afghánistánu. Na velký úspěch zatím jeho mise nevypadá.

Ve čtvrtek ráno zabila bomba v Kábulu deset lidí, třicet zranila. Uvedla to afghánská televize Tolo. Na východě země v provincii Logar podle agentury Pajhwok zaútočil sebevražedný atentátník. K oběma akcím se přihlásil Tálibán.

Od začátku tohoto týdne už počet obětí bombových útoků jen v Kábulu překročil dvacítku. V pondělí večer při silném výbuchu zaminovaného nákladního vozu v západní části města, ve čtvrti, kde žijí hlavně cizinci a jsou zde kanceláře zahraničních organizací, zemřelo 16 lidí, 119 bylo zraněno.

Mrtví jsou převážně Afghánci střežící a pracující v domech a kancelářích cizinců. Mezi oběťmi jsou však i Nepálci, Britové a Rumuni. K akci se přihlásil rovněž Tálibán.

Stalo se tak den poté, co si v katarském Dauhá podávali ruce jeho vysocí představitelé s reprezentanty americké armády i diplomacie. Dojednali zde obchod, který může zcela změnit osud Afghánistánu.

Deváté kolo rozhovorů mezi táliby a Američany skončilo a tentokrát se zdá, že cíl je blízko. V Kábulu ale politici, aktivisté i představitelky ženských emancipačních hnutí vyjadřují pochybnosti nad tím, zda tím cílem je mír a svobodná společnost nebo spíš výměnný obchod mezi Američany a extremisty.

Vyšší platy jako důvod k pogromům

Jeden z nejdůležitějších bodů dohody se týká přítomnosti zahraničních vojsk v Afghánistánu. Nadšení i zděšení mezi Afghánci vyvolala zpráva, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jižní Asie

Tálibán

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější