Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ať si ministr vybere, zda ho ve Sněmovně někdo nahradí, navrhují lidovci. Změnu ústavy podporuje i ANO

Poslanecká sněmovna. Foto: Adam Hecl, Deník N
Poslanecká sněmovna. Foto: Adam Hecl, Deník N

Několik vlád se neúspěšně snažilo změnit ústavu tak, aby ministři po jmenování do vlády přišli o poslanecký post. Nyní má ale takzvaný klouzavý mandát šanci na schválení, byť v osekané podobě. Lidovci navrhují, aby si člen kabinetu mohl vybrat, zda si sněmovní mandát ponechá, nebo jej přepustí svému náhradníkovi. Tento návrh má šanci na podporu ve Sněmovně i v Senátu, někteří poslanci hnutí ANO však požadují, aby ministrovi i bez poslaneckého křesla zůstala imunita.

Zavedení klouzavého mandátu má vláda v programovém prohlášení. Často po něm volá i premiér Andrej Babiš (ANO), který si od něj sliboval, že ministři nebudou marnit čas ve Sněmovně. Jakmile by totiž byli jmenováni do vlády, ztratili by poslanecký mandát, a chodili by tak před poslance pouze s body, které chtějí schválit.

Nyní má klouzavý mandát poměrně vysokou šanci na schválení, sněmovní komise pro justici ve středu doporučila ke schválení návrh, který předložili lidovci. Touto změnou ústavy se zabývala již po několikáté, poprvé se ale podařilo najít kompromis, který má šanci získat ústavní většinu v obou parlamentních komorách. Ministři by si podle něj mohli vybrat, jestli zůstanou i poslanci, nebo mandát přenechají náhradníkovi.

„Dávám pozměňovací návrh, který by mohl mít širší podporu. Navrhuji, abychom šli rakouským modelem, tedy aby to bylo na bázi dobrovolnosti,“ řekl Deníku N předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Jak Deníku N sdělil předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek, návrh má kromě lidovců a Pirátů podporu i

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější