Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Zaorálek zjišťuje, Benešová nechápe, Boris Johnson čte Cromwellův životopis

Notes pro vás redaktoři a redaktorky Deníku N připravují každý všední den. Foto: Deník N
Notes pro vás redaktoři a redaktorky Deníku N připravují každý všední den. Foto: Deník N

V Británii se hraje o brexit, u nás pořád o to stejné hnízdo. Nic nového, řeknete; ale to právě není pravda, oba spory se pořádně přiostřily a v sázce je všechno.

A dále: policie si účtuje za informace. Brno po několik let pomáhalo aspoň malému množství chudých a vyřazených postavit se opět na nohy – výhodným pronájmem obecního bytu. S tím teď končí. Z neúnavné a nepřetržité (fakt nechápu, kde tu energii berou) práce svých báječných kolegů vybírá a komentuje Petr Koubský.

Příběh dne: Ve Velké Británii jde do tuhého. Londýnskou vládní čtvrtí Westminster otřásá neviditelná bitva, zda dřív stihne vláda rozpustit parlament, anebo parlament vyslovit nedůvěru vládě. Jde o každou hodinu. Spíš než v nejstarší demokracii světa by člověk takovou situaci čekal v… no, prostě někde jinde, ale žijeme v zajímavých časech. Situaci detailně vysvětluje Jan Kudláček, jediný člověk široko daleko, který ji srozumitelně vysvětlit umí. Netřeba dodávat, že předmětem sporu je brexit. Premiér Johnson chce pryč z EU k poslednímu říjnu i za cenu odchodu bez dohody. A snaží se, aby mu v tom parlament nezabránil. Johnson napsal Churchillův životopis. Teď ale patrně čte ten Cromwellův – se zvláštním přihlédnutím k dvacátému dubnu 1653.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) nechápe postup státního zastupitelství v kauze Čapí hnízdo (o vývoji případu podrobně referujeme průběžně, zde najdete všechny naše články k tématu). Slova „nepochopitelné“ a „nerozumím“ používala v rozhovoru s Hanou Mazancovou často. To znamená, že je na tom stejně jako většina nás ostatních. Těžko říci, jestli je to dobrá, nebo špatná zpráva, každopádně to je dobrý rozhovor.

Co dělá nový ministr kultury? Zjišťuje, co dělal ten předchozí a co se s tím dá dělat. Lubomír Zaorálek to sice redaktorce Báře Janákové neřekl přesně těmito slovy, ale jako by se stalo.

Brno bylo po čtyři roky příkladem jiným českým městům, jak řešit bydlení pro chudé. Teď otáčí na obrtlíku, zásadně mění podmínky pro žadatele a snižuje počet dotovaných bytů. Vyžaduje se bezúhonnost, dobré vztahy se sousedy, žádný alkohol a drogy… Jenže kdo takové podmínky splňuje, ten dokáže získat i normální komerční nájem. Smyslem brněnského projektu Housing First bylo právě pomoci k bydlení těm, jimž byt nikdo jiný nepronajme. Politický spor o brněnské bezdomovce a další znevýhodněné sleduje Jana Ustohalová.

Být investigativním novinářem v Rusku znamená hazardovat se životem. Nejnověji se o tom přesvědčil Ivan Golunov. Byl bezdůvodně zatčen, policisté mu podstrčili drogy do batohu i do bytu a nejspíš by se za ním zavřela temná voda ruského vězeňského systému – jenže jeho kolegové, i ti z prorežimních médií, tentokrát řekli dost a vyvolali nevídanou vlnu solidarity. Díky ní je Golunov na svobodě, dál pracuje na kauzách kolem organizovaného zločinu, jimž se věnoval před zatčením, a několik policistů bylo potrestáno. Dokonce dostal přidělenou ochranku, což je poněkud dvojsečné opatření. V lotyšské Rize s Golunovem rozmlouval Jakub Šimák ze serveru Investigace.cz.

Čtyři výletníci v Brdech přespali pod stanem tam, kde neměli. Policie je našla pomocí dronů s termokamerou, přijela za nimi do lesa a pokutovala je. Redaktora Jana Moláčka to zaujalo a položil oficiální dotaz dle zákona o svobodném přístupu k informacím – kolik dronů středočeská policie má, kolik jejich nasazení v podobných akcích stojí. To se sice nedozvěděl, zato se dozvěděl, kolik by stálo, kdyby se to dovědět měl: 12 550 Kč. Na tolik si krajské policejní ředitelství ohodnotilo práci, kterou by s odpovědí mělo. (Čtenáři nám už mailem nabízejí finanční příspěvky.) Za ty peníze by si policisté určitě mohli koupit dalšího drona, aspoň nějakého menšího. Takže těžko říct, jak teď máme postupovat dál, ale nebojte se, přijdeme na to.

Vysílá Studio N

Dnešní vydání pravidelného podcastu, který připravuje Filip Titlbach, má jako hlavní téma profil Jaroslava Šarocha, v těchto dnech nejznámějšího státního zástupce v Česku. Kdo je tento dosud celkem neznámý muž, kterými případy se zabýval v minulosti a co ho asi vedlo k překvapivému rozhodnutí zrušit stíhání premiéra? Na tyto Filipovy otázky odpovídá redaktorka Adéla Skoupá. S lehčím tématem se Filip obrátil na mne, chvíli jsme si povídali o hollywoodské herečce Hedy Lamarr, která zásadním způsobem přispěla k rozvoji bezdrátových telekomunikací (a kromě toho byla první ženou, která vystupovala ve filmu nahá, ale řekněte sami, co to je ve srovnání s wi-fi?).

Jestli chcete náš podcast odebírat pravidelně, můžete si ho naladit v některé z běžných aplikací – zde jsou odkazy pro Spotify, Apple Podcasts, Google PodcastsPodbean. Kromě toho najdete každý všední den na našem webu jeho nový díl – právě tak jako ten dnešní.

Co najdete ve středečním tištěném vydání Deníku N?

  • Jaká je vlastně role dozorového státního zástupce při vyšetřování trestného činu? Je „pánem sporu“, dominus litis. Nenavrhuje, rozhoduje.
  • Vzpomínka na právě zesnulou Margitu Rytířovou, někdejší příslušnici britských WAAF, Ženských pomocných leteckých sborů.
  • Bude příští slovenskou vládu sestavovat Robert Fico? Podle slovenského politologa Vašečky je to stále pravděpodobnější.
  • Co má společného česká a slovenská politická scéna? Například podivné a komplikované koalice.
  • Fejeton Jiřího Dědečka o pomnících hrdinů se zvláštním přihlédnutím k maršálu Koněvovi.
  • Ayn Randová jako filozofka a její kniha Ctnost sobectví, nedávno vydaná česky.
  • Hedy Lamarr, hollywoodská herečka, která vymyslela jeden z nejlepších technologických triků v moderních telekomunikacích.
  • A reportáž, jak vypadala jedna malá demonstrace u Koněvovy sochy v pražských Dejvicích.

Zajímavosti odjinud

Co si obléknout na demonstraci, aby vám policie nemohla snadno nasadit pouta. (Chce to trochu domácího kutilství.)

Stránka s přímými odkazy vedoucími na zrušení účtu na té které webové službě či sociální síti. Nesmírně užitečné, protože v některých případech sami takový link prostě nenajdete!

Prezident Trump omylem (tedy, asi omylem) vložil do svého tweetu fotku pořízenou jedním z nejutajovanějších amerických špionážních satelitů.

Odvrácená strana Amazonu – tentokrát ne pracovní podmínky v jeho skladech, ale problémy, které mají a které působí řidiči jeho dodávek. (Dlouhé, zajímavé.)

FBI chytla obávaného hackera. Unikal jim sedm let. Důkazy se našly v jeho počítači. Heslo: jméno jeho kočky a za ním 123. (A už to ani nemusíte číst, to je všechno. Ale dobré, že?)

Citát pro dnešní den

Každá dívka může být půvabná. Stačí nehybně stát a tvářit se hloupě.
– Hedy Lamarr

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější