Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ledy tají. Island „pohřbil“ první ledovec, jsou na řadě ty grónské?

Ledovcová kra na Islandu. Foto: t4berlin, pixabay
Ledovcová kra na Islandu. Foto: t4berlin, pixabay

Ok je jedna z mnoha islandských sopek. Donedávna se mohla chlubit bílým pláštěm svého ledovce, Okjökullem. Nyní má bílou pokrývku pouze v zimě, když nasněží. „Zesnulému“ ledovci, který jako první podlehl klimatickým změnám, Islanďané uspořádali před několika dny pohřeb. Při tom apelovali na veřejnost, aby byla šetrnější k přírodě.

Na místě, kde dřív ledová masa Oku stála, Islanďané nechali udělat památník, na kterém se mimo jiné píše: „Ok byl první ledovec, který ztratil svůj status kvůli klimatickým změnám. Očekává se, že během dalších 200 let čeká všechny naše ledovce stejný osud. Monument tu stojí jako znamení toho, že víme, co se děje, a víme, co je potřeba udělat. Jestli se to povedlo, se dozvíš jen ty.“

Jak říká pohřební deska, za 200 let budou nejspíš všechny islandské ledovce pryč. Dvě stě let je daleko na to, abychom věděli, jak to dopadne. Ale klimatická změna je na Islandu viditelná na mnoha místech. Některá z nich jsou kvůli ní populárnější než kdy předtím.

Změny jsou nejviditelnější na východě země, kam se turisté jezdí dívat na Okjökullova tajícího bratra. Na úpatí Jörkullsárlónské laguny zavítá denně v hlavní turistické sezóně kolem tisíce lidí. Je to totiž pěkná podívaná na to, jak velké kusy ledovce plavou v blankytně modré vodě, která jen září čistotou.

Laguna Jörkullsárlón na Islandu. Foto: Hodihu, pixabay

Někdy jsou tu k vidění tuleni, jak si

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Klimatická krize

Příroda

Skandinávie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější